Російський суд засудив чотирьох кримськотатарських активістів сумарно на 53 роки в’язниці
Поділитися:

31 травня 2023 р. Колегія Південного окружного військового суду у складі суддів Миколи Гулька, Тимура Машукова та голови — Сергія Горєлова оголосила вирок кримськотатарським активістам Рустему Мурасову, Джеббару Бекірову, Завуру Абдуллаєву та Рустему Таїрову. Сумарно російські судді незаконно ув’язнили кримських татар на 53 роки.

Про це інформує громадське об’єднання «Кримська солідарність».

Кухареві Джеббару Бекірову призначили 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з відбуванням перших 4 років у в’язниці. Суд також додав йому півтора року обмежень після звільнення.

Активісти Рустем Таїров, Рустем Мурасов та Завур Абдуллаєв отримали по 12 років позбавлення волі з відбуванням перших 4 років у в’язниці та одним роком обмежень після звільнення. Після звільнення вони повинні регулярно з’являтися в наглядові органи та не зможуть залишати місце свого проживання, переміщатися між регіонами та змінювати роботу без дозволу незаконної ФСВП в українському Криму.

17 травня 2023 року російський прокурор попросив суд ув’язнити кримського мусульманина Джеббара Бекірова на 19 років. Його слідство та держобвинувач вважають організатором релігійної організації «Хізб ут-Тахрір», яка діє легально на всій території України, зокрема в тимчасово окупованому українському Криму.

Для інших учасників осередку Хізб ут-Тахрір прокурор запросив по 15 років позбавлення волі з відбуванням перших чотирьох років у в’язниці та по одному року обмежень після відбування покарання.

«Сьогоднішні події, що відбуваються з нами, – це відлуння  тих далеких років, ланка одного ланцюга. Спадкоємність очевидна: у кожному столітті керівний режим вважав своїм обов’язком продовжити політику насильства, розпочату Катериною II. Що царський режим у XIX столітті, що комуністичний режим на чолі з тираном Сталіним у 20 столітті, що нинішній режим у 21 столітті — жоден не оминув нас і продовжує свою репресивну політику досі», – сказав в останньому слові Бекіров.

У суді політв’язні говорили про упередженість та несправедливість влади, судової та правоохоронної системи.

Кримські мусульмани прийшли у протестних футболках з написами: «Віра та стійкість — сильніша за меч тиранів», «Депортація триває», «Віра — не тероризм».

«Сьогодні ні держава, ні ФСБ не мають формальних причин переслідувати людей за цими статтями, а тим більше морального права. Вони, використовуючи неналежні статті, втручаються в особисте життя. Дуже легко поставити “жучок”, а коли зручно, витягнути проти активістів їхні розмови про політику, релігію, а потім створити ауру якихось терористів та екстремістів через свої експертизи на замовлення», — прокоментував адвокат Еміль Курбедінов.

«Кримська солідарність» вказує, що під час судових розглядів захист допитував свідків сторони обвинувачення та виявив значні порушення. Так, під час засідання з’ясувалося, що 12 лютого 2022 року слідчий ФСБ Юрій Андрєєв, не сповіщаючи сторону захисту, зустрівся з підсудними у СІЗО. Він отримував необхідні для слідства свідчення, ставлячи провокаційні питання. На той момент справу вже направили до суду.

Слідчий допитав у цій справі іншого політв’язня — Ансара Османова, але на той момент ще проводив досудове слідство й у справі ІІ Севастопольської групи.

Під час дебатів адвокати вказували також на порушення законодавства, допущені в день обшуків у Мурасова, Бекірова, Таїрова та Абдуллаєва. Слідчі заходи та затримання проходили без участі адвокатів – активістам відмовили у їхньому виклику. Література, знайдена під час обшуків, за твердженням кримських татар, їм не належить.

До арешту Джеббар Бекіров, Завур Абдуллаєв, Рустем Мурасов та Рустем Таїров брали активну участь у громадському житті кримськотатарського народу. Кримські татари відвідували суди в Криму та Ростові-на-Дону з політично вмотивованих справ проти земляків, брали участь у флешмобах та різноманітних інформаційних ініціативах, пікетах на підтримку політв’язнів мусульман Криму.

Нагадаємо, ісламську політичну партію «Хізб ут-Тахрір» Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонена, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення українського Кримського півострова.

17 серпня у Криму пройшли нові масові обшуки у будинках кримських татар мусульман у Сімферопольському, Бахчисарайському районах Криму та у Балаклавському, Нахімовському районах Севастополя. Слідчі заходи проводили співробітники незаконних в українському Криму формувань «ФСБ», «центру протидії екстремізму» та «ОМОНу».

За підсумками слідчих заходів росіяни затримали п’ятьох осіб. У Нахімовському районі міста Севастополя співробітники ФСБ відвезли активістів Рустема Мурасова та Рустема Таїрова, у Балаклавському районі Севастополя – Джеббара Бекірова, у Бахчисарайському районі — активіста Завура Абдуллаєва, у Сімферопольському районі Криму — Раїфа Февзі.

У лютому 2016 року у Рустема Мурасова вже відбувався перший обшук. Тоді його затримали, відвезли до незаконного «управління Федеральної служби безпеки по республіці Крим», але пізніше відпустили. Цього разу його затримали під час обшуку, який окупаційні силовики влаштували саме після його повернення з суду над кримськими татарами в Ростові-на-Дону, на який він їздив, щоб підтримати співвітчизників.

Кримським татарам інкримінували порушення ст. 205.5 КК РФ (організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності терористичної організації) та ст. 78 КК РФ (приготування до насильницького захоплення влади організованою групою за попередньою змовою).

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно утримує 182 кримських політв’язні, серед яких 116 кримських татар.

No items found.

Останні новини