Після повторного звернення Міжвідомча комісія визнала Андрія Захтея політв’язнем
Поділитися:

В березні дружина бранця Оксана Захтей звернулася до Міжвідомчої комісії з заявою про визнання свого чоловіка особою, яка позбавлена волі державними органами РФ. Проте отримала відмову зі вказанням причини — недостатня кількість голосів. Захтея визнавали політв’язнем 5 років підряд, аж поки 10 лютого Андрій не відбув своє покарання терміном 6, 5 років повністю.

«На засіданні Комісії, що відбулося 18 квітня, ми отримали позитивне рішення за заявою. Про це я дізналася, сьогодні, 9 травня, коли самостійно зателефонувала до Мінреінтеграції. До минулого пакету документів наш адвокат додав дві резолюції Європейського парламенту, який вимагав від російської влади негайне звільнення всіх політв’язнів, включно з Андрієм. Можливо ці резолюції вплинули на рішення, але мені здається що більшою мірою Міжвідомчу Комісію підштовхнув публічний тиск після минулої відмови. Наша ситуація здалася родичам бранців і правозахисникам абсурдною та викликала публічний резонанс», — дала коментар Об'єднанню дружина, Оксана Захтей.

Раніше, 8 березня, Державна міграційна служба України відмовила у видачі Андрію Захтею документів для повернення в Україну. Через відсутність консульських зв'язків України з РФ повернення політв’язня можливе тільки через треті країни. Дружина бранця Оксана разом з адвокатом звернулися до Латвії, що попередньо погодила виїзд для Захтея. Зараз вони чекають письмового підтвердження від Латвії для повернення Андрія додому.

10 лютого 2023 року одразу після закінчення відбування покарання Захтей був під конвоєм перевезений в ФКУ «ЦВСИГ «Дон» МВД России» у Ростовській області. де за рішенням суду перебуває наразі й буде перебувати до 12 травня.

«Андрій може користуватися телефоном, але зв'язок просто жахливий. Через кожні 2 хвилини розмова переривається та проходиться телефонувати знову. Як почуває тебе Андрій? Мій чоловік перебував у колонії суворого режиму майже 7 років, сподіваючись на повернення, але вже три місяці знаходиться у невідомості. Тому психологічний стан його жахливий. Наша маленька донечка кожен день запитує, коли тато повернеться додому — вона дуже хоче нарешті познайомитися з ним особисто», — розповідає Об'єднанню Оксана.

Разом з Захтеєм у «Доні» перебуває інший політв'язень Микола Шиптур, який також відбув свій термін покарання повністю, проте досі не повернувся додому. Микола знаходитиметься там за рішенням суду до 6 червня.

Нагадаємо, Андрій Захтей був арештований російськими «правоохоронними»органами в ніч з 6 на 7 серпня 2016 року біля с. Суворово, Крим. Росія звинуватила його в начебто «диверсійній діяльності на користь України» та засудила до 6,5 років позбавлення волі. Покарання Захтей відбував в установі на тимчасово окупованій території АРК, тому за весь час знаходження в колонії до нього не міг дістатися український консул.

No items found.

Останні новини