Як переслідуваний за політичною справою Андрій Захтей опинився не політв’язнем?
Поділитися:

Комісія з питань встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України при Мінреінтеграції вважає, що політичний в’язень Андрій Захтей не є особою, яка позбавлена волі державними органами РФ. Про це Мінреінтеграції проінформувало його дружину листом від 31 березня 2023 року.

«Саме засідання Комісії відбулося 15 березня, але відмову надіслали на електронну пошту аж через 16 днів — 31 березня вночі. Мого чоловіка визнавали політв’язнем 5 років підряд, але коли він відбув весь термін покарання у колонії суворого режиму, то нам відмовили. Причина банальна, як завжди — не достатньо набрали голосів. Я вже не сподіваюся на будь-яку допомогу від держави. За ці 7 років, поки я виборюю свободу свого чоловіка та домагаюсь отримання державної підтримки, у мене так багато відмов від різних служб, що ними можна обклеювати стіни» — дала коментар Об’єднанню дружина Андрія, Оксана.

Андрій Захтей був визнаний політичним в’язнем у двох резолюціях Європейського парламенту, який вимагав від російської влади негайне та безумовне звільнення всіх політв’язнів, ув’язнених в окупованому Криму та на території РФ.

Водночас українські державні органи в ситуації зі звільненням політв’язня Захтея поводять себе дуже дивно: 8 березня Державна міграційна служба України відмовила у видачі йому документів для повернення в Україну, а Комісія при Мінреінтеграції не підтвердила факт позбавлення його особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України!

10 лютого 2023 року одразу після закінчення відбування незаконного покарання терміном 6 з половиною років Захтей був під конвоєм перевезений в ФКУ «ЦВСИГ «Дон» МВД России» у Ростовській області, де за рішенням суду перебуває наразі й буде перебувати до 12 травня.

Нагадаємо, що Андрій Захтей разом з кількома іншими громадянами України, був позбавлений свободи російськими окупаційними «правоохоронними» органами в ніч з 6 на 7 серпня 2016 року біля с. Суворово, Крим. Росія звинуватила його в начебто «диверсійній діяльності на користь України» та засудила його до 6,5 років позбавлений волі. Покарання Захтей відбував в установі на тимчасово окупованій території АРК, тому за весь час знаходження в колонії до нього не міг дістатися український консул.

No items found.

Останні новини