Вигаданий терорист. Історія цивільного пілота Олександра Морозова
Поділитися:

Олександр Морозов — цивільний пілот, який вирішив навчитися літати у 50 років. Наприкінці нульових він купив собі маленький літак, а потім Разом з іншими волонтерами з Харківської області створив «повітряну швидку допомогу» і доставляв лікарів до хворих у віддалених селах. Допоки у квітні минулого року Олександра не схопили росіяни.

«Перед викраденням мого чоловіка запросили в ГУР як пілота, він вже готував документи для цієї роботи, але, як я розумію, офіційно його ще не призначили. На завдання він літав, але ще не оформлений. Про затримання Олександра я дізналася з українських новин», — розповіла докуменаторам Об’єднання дружина Морозова, Інна. За її словами, 5 квітня 2023 року, коли чоловік виконував одне із завдань у Брянській області РФ, його літак підбили, але він зміг сісти на землю. Після висадки його затримали.

Про цей інцидент багато пишуть російські ЗМІ. Прокремлівський телеграм-канал SHOT із посиланням на джерела стверджує, що літак був збитий зі стрілецької зброї, внаслідок чого пілотові довелося здійснити аварійну посадку. Телеграм-канал Baza писав, що «поряд із самим літаком силовики знайшли присипані землею автоматичну зброю, боєприпаси та бронежилет».  На опублікованому в телеграм-каналі відео чоловік повідомив, що він не військовий пілот, а цивільний і виконував завдання – зробити фото. За словами пілота, він не знав, що перебуває на території Росії, оскільки його планшет вийшов із ладу.

Літак Морозова упав у Клинцівському районі у поруч з селом Бутовськ, що за 30 кілометрів від України.

Після затримання його відразу заправили до брянського СІЗО на місяць та звинуватили в незаконному перетині кордону Росії. Згодом з'явилися тяжчі звинувачення – незаконне переміщення через держкордон вогнепальної зброї та боєприпасів, і диверсія. Тоді ж прокремлівські ЗМІ почали штампувати новини про те, що під час перевірки літака російські правоохоронці знайшли ручку важеля скидання бомб, що, нібито, вказує на те, що Морозов літав як диверсант. 

В липні 2023 року Морозова перевели до московського СІЗО Лефортово, про що Інна дізналася від призначеної слідством адвокатки. Дружина ув'язненого знайшла іншу захисницю, яка буде реально відстоювати права Олександра та передає Інні листи від чоловіка.

«Я мала одну телефонну розмову з Сашею, але у присутності слідчого. Я спитала як в нього справи, він відповів, що все нормально. Але ж знову таки – поруч з ним був слідчий, при якому чоловік не міг жалітися, можливо й сказав неправду. Він розповів, що раз в день вони гуляють по території СІЗО і раз в тиждень мають душ», — каже дружина Морозова.

До жодної військової частини Морозов не належить, тож ГУР не підтверджує, що він перебував в статусі військового на момент викрадення, а виконував завдання як цивільний. Таким чином, за словами Інни, Морозов вважається цивільним, зниклим за особливих обставин.

Публікація підготовлена за фінансової підтримки чеської організації People in Need, у рамках ініціативи SOS Ukraine. Зміст публікації не обов’язково збігається з їхньою позицією.

No items found.

Останні новини