Маргарита Харенко — волонтерка з Мелітополя, засуджена Кремлем на 20 років суворого режиму
Поділитися:

Маргарита Харенко — волонтерка з Мелітополя, яку у 2023 році росіяни викрали з власного будинку. 4 квітня 2024 року їй винесли незаконний вирок — 20 років. Детальніше історією Маргарити з документаторами Об’єднання поділилася її близька подруга.

«Вдень 9 січня 2023 року до батьків Маргарити, де вона тоді проживала, прийшли представники ФСБ та провели обшук. Серед речей, що вилучили, був планшет, в якому, нібито, були відео чи фото екстремістського характеру. Після цього Маргариту забрали. Через два місяці після викрадення Маргарити мені почали писати з її номера, питали як справи, але листування не продовжилося», — каже подруга.

Спочатку жінку утримували в Мелітопольській установі виконання покарань №144, потім перевезли до СІЗО в смт Якимівка Запорізької області. Батьки жінки приходили до неї та намагалися передавати їжу. Згодом проти жінки порушили кримінальну справу за статтею 282 КК РФ, що криміналізує екстремізм та тероризм.

30 березня 2023 року пройшло перше судове засідання в справі Маргарити. Через брак доказів росіянам не вдалося висунути проти дівчини жодного звинувачення. Утім, її не відпустили, а продовжували утримувати та не полишали спроб засудити жінку.

Нещодавно, 4 квітня 2024 року, Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону виніс вирок — 20 років суворого режиму.

«Стан не задовільний, бо Маргарита має хворе серце. Навряд чи їй надають там кваліфіковану медичну допомогу, також вона дуже схудла за цей час».

Є кілька можливих причин чому окупанти звернули на Маргариту увагу. По-перше, вона відвідувала одну з мелітопольських баптистських церков. Як відомо, Росія переслідує представників протестантських громад та вважає їх терористичними. По-друге, Маргарита  волонтерила у 2020 році як SMM-менеджерка Української Волонтерської Служби, яка займалася соціальним доставленням у Запоріжжі та Мелітополі, зокрема, ліків, продуктів та речей.


Публікація підготовлена за фінансової підтримки чеської організації People in Need, у рамках ініціативи SOS Ukraine. Зміст публікації не обов’язково збігається з їхньою позицією.

No items found.

Останні новини