Тиск в останній рік незаконного ув'язнення: бранець Геннадій Лимешко утримується в камері-одиночці
Поділитися:

Незаконно засуджений на 8 років Геннадій Лимешко з початку жовтня знаходиться в камері-одиночці ВК №6 Ставропольського краю, куди його перевели після 10 днів ШІЗО. Такий тиск на політв’язня почався влітку цього року, який є останнім у терміні Лимешка. Тоді, 26 серпня, співробітники колонії повідомили бранцю, що його переводять до СУС до кінця ув’язнення через те, що Геннадій нібито підбурював громадян РФ воювати на стороні України. Деталі та докази цього абсурдного звинувачення донині невідомі.

«Останній раз Геннадій телефонував мені два тижні тому та повідомив, що його переводять з і так важких умов СУС до камери-одиночки. На його запитання з якої причини він має перебувати в одиночній, йому відповіли: “Як попадеш туди — дізнаєшся”», — розповіла Об’єднанню дружина політв’язня, Ірина.

Офіційних документів щодо звинувачень у вербуванні Геннадій не бачив. До нього приходили представники ФСБ та опитували українця щодо його зв’язків з СБУ України. Термін ув’язнення Геннадія спливає у 2025 році. Звинувачення можуть бути пов’язані з бажанням залякати Лимешка та відкрити проти нього нову кримінальну справу, тим самим відстрочивши його повернення додому.

Наразі паспорт Геннадія прострочений, адже перебуваючи в ув’язненні він не міг вклеїти в документ нову фотографію. Родина Геннадія сподівається, що до цього часу війна закінчиться нашою перемогою, адже повернення з РФ навіть після повного відбування покарання є вкрай складним. З такими самими складнощами з простроченим паспортом стикнувся політв'язень Андрій Захтей при поверненні в Україну на початку цього року. Строк Андрія закінчився 10 лютого, а кордон України йому вдалося перетнути тільки 13 червня.

Нагадаємо, справа проти Лимешка була сфальсифікована у 2017 році, коли російські спецслужби звинуватили його у плануванні підривів ліній електропередач та об’єкта комунального господарства в тимчасово окупованому Криму за наказом СБУ. Слідчі підкинули чоловіку вибухівку та катували, пропускаючи через усе тіло струм. 2018 року суд засудив українця до 8 років позбавлення волі.

No items found.

Останні новини