Об'єднання вітає всіх іменників серпня!
Поділитися:

Бажаємо якнайшвидшого звільнення та возз'єднання з родиною та близькими, міцного здоров'я й незламної волі!

Щонайменше 150 громадян України ув’язнені за сфабрикованими справами внаслідок політичного та релігійного переслідування. У цих справах не було ані доказів, ані справедливого суду. Серед ув’язнених — багатодітні батьки, люди з тяжкими захворюваннями, громадські журналісти та правозахисники.

У серпні день народження відзначають 10 політв'язнів.

Ескендер Сулейманов відзначатиме 50-річчя 3 серпня. До ув’язнення він працював технічним інженером у провайдера кабельної мережі. Не одружений, дбав про літніх батьків. Активно відвідував суди політв'язнів, організовував передачі до СІЗО. Ескендера було затримано за необґрунтованими звинуваченнями 10 червня 2019 р. під час обшуку в будинку. Його також звинуватили в частині 2 статті 205.5 КК РФ – «Участь у діяльності терористичної організації». Вирок винесено 18 березня 2022 р., Сулеймана засуджено до 15 років позбавлення волі. У чоловіка хронічні захворювання: виразка дванадцятипалої кишки, хронічний грибок на ногах, екзема. В умовах ув'язнення вони загострилися, також Ескендер Сулейманов скаржиться на періодичний біль у шлунку.

Енверу Аметову 3 серпня виповнилося 48 років. Закінчив лише 8 класів місцевої школи, бо був змушений піти працювати, щоб допомагати матері, яка залишилася з п’ятьма дітьми без годувальника. 27 березня 2019 р. співробітники ФСБ Росії провели масштабну серію обшуків, після чого Енвера Аметова разом із 22-ма іншими кримськотатарськими активістами затримали нібито за приналежність до організації «Хізб ут-Тахрір». 24 листопада 2022 р. Енвера Аметова суд засудив до 13 років колонії суворого режиму.

3 серпня Валентин Вигівський зустрічатиме ювілей 40-річння. 17 вересня 2014 р. Валентин на один день поїхав до Криму, сказав рідним, що на виставку авіації. Як згодом дізнається родина, Валентин мав зустрітися там зі знайомою з їхнього кола любителів авіації. Вони неодноразово перетиналися на подіях, пов’язаних з авіацією, зокрема і в Києві, тож Валентин їй довіряв. Наступного дня зв'язок із Валентином обірвався. У грудні 2015 року оголосили вирок за сфабрикованою справою – 11 років колонії суворого режиму. Валентину були пред’явлені звинувачення в зборі й передачі представникові Китаю секретної інформації про двигун літака бойової авіації Росії. Зараз він відбуває покарання у виправній колонії №11 в селі Утробіно, неподалік Кірово-Чепецька, що в Кіровській області РФ. Політв’язень наголошує, що для нього Батьківщина – «це Україна, а якщо бути ще точнішим – незалежна від Росії Україна».

Володимир Якименко відзначатиме 39-річчя 4 серпня.  Після 2014 року він займався волонтерською діяльністю і допомагав ЗСУ, а також вивозив кримчан, які залишали півострів у період окупації. 11 червня 2017 року, коли Якименко вкотре перетинав кордон з АРК, його затримали російські силовики. Чоловіка засудили до 15 років ув'язнення. Наразі Володимир Якименко зазнає систематичних знущань з боку співробітників виправної колонії №4 російського міста Пугачов.

12 травня 2016 р. о шостій ранку російські силовики увірвалися до будинку Зеврі Абсеітова у Криму. Зеврі інкримінують «участь у діяльності терористичної організації» і «приготування до насильницького захоплення влади організованою групою за попередньою змовою». Як і у випадку з більшістю кримських татар, затриманих окупаційною владою, його звинувачують у причетності до міжнародного ісламської партії «Хізбут-Тахрір», проте сторона захисту наполягає, що немає вагомих доказів причетності Абсеітова до цієї організації. 24 грудня 2018 року Зеврі Абсеітова засудили до 9 років колонії суворого режиму. Після подачі апеляції термін ув’язнення скоротили на три місяці – до 8 років і 9 місяців. Зеврі Абсеітову 12 серпня виповниться 48 років.

Еміль Джемаденов зустрічатиме 33-річчня 19 серпня. Політв’язня зараховують до першої сімферопольської справи «Хізб ут-Тахрір». Правозахисники наполягають, що, згідно з матеріалами справи, засуджений не мав зброї, вибухівки, боєприпасів, не планував вчиняти терористичний акт і не закликав інших до скоєння терористичних дій. Відсутні також будь-які докази, які свідчать про намагання повалення конституційного ладу РФ. Еміль отримав 12 років ув’язнення в колонії суворого режиму. Верховний суд РФ в апеляції пом’якшив йому вирок лише на пів року. Омбудсман Людмила Денісова повідомляла, що адміністрація виправної колонії часто поміщає Джемаденова до штрафного ізолятора, щоб отримати формальні приводи для зміни умов тримання на жорсткіші. Це зрештою погіршило стан здоров’я політв’язня.

21 серпня Євген Каракашев зустріне свій 45-й день народження у російській колонії. Лівого активіста Каракашева затримали в Євпаторії 2018 р. співробітники російського слідчого комітету за підозрою в екстремістських висловлюваннях в соцмережах. 19 квітня 2018 р. суд в російському Ростові-на-Дону заарештував Євгена, визнавши винним у справі про заклики до тероризму в соцмережі «ВКонтакте» і засудив його до 6 років колонії загального режиму. Євген вважає звинувачення, висунуті проти нього, сфабрикованими. Активіст розповів, що з 2012 р. брав участь у захисті солоного озера з лікувальними грязями під Євпаторією, розташованого на охоронюваних територіях, де заборонено будівництво, але місцева влада дозволила будівництво, яке куруватися мером Євпаторії. Євген працював методистом у санаторії, був пов'язаний з лікувальною гімнастикою, відновлював людей, переважно дітей, після важких травм.

Фарход Базаров відзначатиме 37-річчя 22 серпня. Після закінчення школи у зв’язку з потребою в догляді за матір’ю відразу пішов працювати на будівництві, виконував оздоблювальні роботи.Заарештували Базарова 27 березня 2019 року. Саме тоді, коли одночасно в мікрорайонах Кам’янка та Строганівка міста Сімферополя в будинках кримських татар відбулися масові обшуки. Відтоді він перебуває в ув’язненні. 10 березня 2022 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Фархода до 15 років позбавлення волі. Без батька залишились четверо дітей.

Одному із перших громадянських журналістів у Криму Осману Аріфмеметову 28 серпня виповниться 38 років.  2019 р. він вів прямий ефір, біжучи за тонованим мікроавтобусом спецслужб. У цій машині силовики вивозили Біляла Аділова, батька вісьмох дітей, якого викрали прямо з-під будівлі суду. У жовтні 2017 р.Осман знімав наслідки обшуку в домі Тимура Ібрагімова, де на той час перебувала десятиденна дитина: представники російських спецслужб перевернули все в пошуках релігійної літератури. 27 березня 2019 р. в будинку Османа провели обшук. Перебуваючи в ув'язненні, Осман багато пише і навіть здобув перемогу на літературному конкурсі «Кримський інжир». Там була представлена його розповідь «Моя депортація», в якій описується етап зі слідчого ізолятора Сімферополя в СІЗО Ростова-на-Дону.

Ось уже 7-й рік поспіль день народження для Енвера Мамутова проходить у тюремних стінах. Він народився 28 серпня 1975 р. у місті Самарканд Узбецької РСР. За освітою він маляр-штукатур. У Мамутова шість дітей — двоє народилися у першому шлюбі та четверо у другому. 12 травня 2016 р. після масових обшуків у будинках кримських татар Енвера незаконно затримали за причетність до діяльності терористичної організації. 24 грудня 2018 р. Енвера Мамутова засудили до 16 років і 9 місяців ув'язнення в колонії суворого режиму. 11 липня 2019 р. Верховний суд Росії пом'якшив вирок, зменшивши строк на три місяці. Зараз Енвер відбуває покарання в колонії Ставропольського краю Росії.

No items found.

Останні новини