Історія викраденого співробіника ЗАЕС Олексія Бражника
Поділитися:

Енергодарець Олексій Бражник — інженер служби фізичного захисту Запорізької атомної електростанції, що був викрадений російськими окупантами 21 вересня 2022 року прямо з робочого місця.

Зараз його родина не знає, що з Олексієм та де він знаходиться. Про його історію розповіла документаторам Об’єднання його донька, Вікторія.


Найбільшу електростанцію Європи, де до окупації працювало понад 11 тис. людей, російські війська захопили вранці 4 березня 2022 року. Від перших днів переходу станції під контроль Росії, ворожі військові та представники ФСБ почали залякувати робітників ЗАЕС, щоб примусити їх підписати нові трудові контракти з новоприбулою держкорпорацією «Росатом». Так почала розгортатися систематична та масова кампанія з викрадень, катувань та навіть вбивств персоналу ЗАЕС і жителів Енергодара.

Олексій мав відкриту проукраїнську позицію. Його дружина та донька виїхали з окупації, а чоловік залишився та мав ходити на роботу через ворожі блокпости, проте планував виїхати на вільну територію 23 вересня 2022 року.

21 вересня вдень Олексій зателефонував дружині та привітав її з днем народження. Наступного дня перестав відповідати, тож схвильовані рідні зателефонували начальнику Олексія, щоб дізнатися, що сталося. Той повідомив, що чоловіка викрали троє співробітників ФСБ у масках прямо з робочого місця та відвезли у СІЗО Енергодара.

У СІЗО чоловіка катували, били та допитували. Про це розповів родині випущений з ізолятора знайомій АТОвець, який перебував з Олексієм в одній камері. 10 лютого подруга дружини Олексія вкотре принесла йому їжу до СІЗО, але черговий повідомив їй, що бранця тут більше немає.

«У російському Телеграм-каналі “Ждуны Запорожской области” 13 лютого 2023 року оприлюднили відео з татом і його колегою — Романом Матвійчуком. На відео батька звинувачують у “диверсійній діяльності”, бо не захотів підписувати новий контракт, та начебто “депортують” на вільну Україну. Ми знаємо такі історії, коли заручників вивозили на Василівку рити окопи, як рабів, а потім депортували. Ми почали чекати — тиждень, два, три. Але ні Роман, ні батько так і не з’явилися», — розповідає Вікторія.

На тому ж російському Телеграм-каналі 27 лютого 2023 року опублікували пост про те, що нібито Романа та Олексія СБУ не пропустили на блокпості на вільну територію України. Так пропагандисти намагаються маніпулювати тим, що свої ж люди, випущені цивільні заручники, Україні непотрібні.

За словами мера Енергодара Дмитра Орлова, з березня 2022 року приблизно 1000 осіб були затримані та піддані катуванням або жорстокому поводженню в мережі катівень в Енергодарі. Ми дуже мало знаємо про працівників станції, що залишаються в полоні вже дуже довгий час. Відомо, щонайменше один співробітник ЗАЕС, Андрій Гончарук, який працював водолазом на станції, був забитий до смерті.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».

__________________________________________________________________________________________________

Нагадаємо, мешканці окупованих районів Запорізької області можуть фіксувати воєнні злочини росіян через телеграм-бот «‎ЕнергодарСОС». Ваші свідчення будуть передані до регіональних та міжнародних судових органів та органів розслідування для притягнення винних до відповідальності.

No items found.

Останні новини