Фігуранти ІІ-ї Сімферопольської групи не впізнали свідка, однак його покази лягли в основу справи
Поділитися:

П’ятеро кримських політв’язнів, фігуранти другої Сімферопольської групи справи «Хізб ут-Тахрір» — Осман Аріфмеметов, Руслан Сулейманов, Рустем Шейхалієв, Яшар Муєдінов та Енвер Аметов — заявили, що не знають свідка, покази якого лягли в основу їхньої кримінальної справи. Наразі апеляційний суд у Власісі завершив судове слідство у справі кримських татар. Про це повідомила «Кримській солідарності» юристка Ліля Гемеджі.

Під час судового процесу було розсекречено дані свідка обвинувачення. Усі п'ятеро активістів на лаві підсудних заявили, що ніколи не спілкувалися з цією людиною. На думку захисту, свідчення секретного свідка було взято під тиском на нього.

Усі ці секретні свідки зібрані відповідними [правоохоронними] органами для підвищення показників [їхньої] роботи», вважає Ліля Гемеджі.

Адвокати заявили клопотання про те, щоб справу повернули на дослідування, але суд його відхилив і перейшов до дебатів. Підсудні намагалися заявити про упереджене до них ставлення суддівської колегії, але суд також перервав їхні виступи.

Адвокат Рефат Юнус у дебатах вказав на те, що в матеріалах справи немає доказів про те, що кримськотатарські активісти брали участь у терористичній діяльності. На суді він заявив: «Вирок суду будувався виключно на припущеннях».

Перед початком слухання активісти поскаржилися адвокатам, що в СІЗО їм не надають медичної допомоги.

Громадянський журналіст Рустем Шейхалієв підозрює, що у нього серцева недостатність. Руслана Сулейманова, у якого вроджена вада серця та діагностовано порушення внутрішньосерцевої провідності, після скарг адвокатки Лілі Гемеджи в СІЗО №3 відвідали члени громадської наглядової комісії. Вони пообіцяли допомогти покращити умови утримання.

27 березня 2019 року в мікрорайонах Кам'янка і Строганівка Сімферополя одночасно відбулися наймасовіші обшуки в будинках кримських татар. Через величезний обсяг матеріалів правоохоронці розділили кримінальну справу з 25 учасників на п'ять п'ятірок підсудних.

24 листопада 2022 року Південний окружний військовий суд визнав кримськотатарських активістів винними в терористичній діяльності та спробі захоплення влади. Енвера Аметова і Яшара Муєдінова засудили до 13 років колонії суворого режиму, а журналістів Руслана Сулейманова, Рустема Шейхалієва й Османа Аріфмеметова до 14 років. Чотири роки терміну політв'язні проведуть у в'язниці, а потім ще 1 рік будуть обмежені у свободі пересування.

Підсудні винними себе не визнали й вважають своє переслідування політичним.

No items found.

Останні новини