Бранець Володимир Якименко перерізав собі вени у відповідь на тиск від адміністрації ВК №4 у м. Пугачов. Його переведено до СУС
Поділитися:

Про це повідомляє дружина політв’язня Альона Якименко на своїй Facebook-сторінці.

Раніше Об’єднання писало про конфлікт, що виник між Володимиром та адміністрацією колонії на комісії 13 травня. Після цього чоловіка помістили до ШІЗО, а після погрожували переведенням до СУС. Завдяки останньому посту Альони нам стали відомі страшні подробиці цього конфлікту.

«Розпочалося все з того, що начальство поставило собі за мету будь-якими способами змусити усіх вʼязнів працювати за 12 рублів за місяць. По офіційних документах вона звісно більша, але цю “смішну” суму реально отримують увʼязнені», — пише Альона.

13 травня Володимира Якименка викликали на комісію, під час якої між бранцем та начальником колонії ВК №4 Зайнуллою Рушановим та його заступником виникла суперечка щодо роботи. Якименка, попри підписані ним відмови, змушували працювати на швейному цеху — шити форму для міліції та військових. 

Тоді заступник за наказом Рушанова відвів Володимира з речами на вахту, щоб змусити за будь-яку ціну працювати. Розуміючи, що зараз буде підданий тортурам, бранець в знак протесту лезом перерізав собі вени.

«Його повели в медичну частину. Одна з лікарок кричить, що треба шити, друга — що не вміє, третя — що потрібно викликати швидку. Але співробітник колонії не дозволив, адже розумів це може загрожувати доганою начальнику колонії. Сказав, щоб перемотали руку та відправили в ШІЗО», — пише Альона.

Коли чоловік прийшов до тями його знову повели на комісію, де дали ще 5 діб ШІЗО. У Володимира піднялася температура та почався озноб: йому замінили просочені кровʼю бинти та завели до одиничної камери.

«Наступного дня викликали до лікаря, де співробітник колонії звернувся до Володимира сказавши: “Ти дурень, якщо хочеш померти, то краще іди на війну. Зараз саме набір іде”. На що мій чоловік відповів: “Запиши якомога більше своїх колег і я піду. За всі 6 років це буде найкращий день у моєму житті — адже вас стане менше”», — переказує дружина Якименка.

Через 5 днів у камері-одиночці Якименка знову викликала комісія та призначила ще 5 діб ШІЗО, а на наступній зустрічі — додала ще 15 діб за відмову від російського паспорта. За логікою адміністрації колонії Якименко як колишній мешканець Херсонщини, що зараз окупована, має стати громадянином РФ.Нещодавно Якименко розмовляв з прокурором та давав пояснення чому він перерізав собі вени. Володимир ще раз підкреслив — не буде шити форму для окупантів. Після цього незаконно засудженого українця перевели на більш жорсткі умови утримання — СУС.

«Уже пройшло цілих 6 років увʼязнення мого чоловіка, скільки всього довелося пережити за ці роки. От і останній місяць, на жаль, є не винятком».

Нагадаємо, Володимир Якименко — таксист та активіст Автомайдану із села Чаплинка в Херсонській області. Після 2014 року він займався волонтерською діяльністю і допомагав ЗСУ, а також вивозив кримчан, які залишали півострів у період окупації. 11 червня 2017 року, коли Якименко вкотре перетинав кордон з АРК, його затримали російські силовики. Чоловіка засудили до 15 років ув'язнення.

No items found.

Останні новини