Заява щодо незаконного засудження та загрози депортації Нарімана Джелялова та братів Ахтемових
Поділитися:

Вже другий рік в окупованому Криму за ґратами перебувають троє громадян України, кримських татар — перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов, а також брати Азіз Ахтемов та Асан Ахтемов.

Вони з-поміж сотень громадян України, незаконно затриманих та засуджених окупаційною адміністрацією  РФ з політичних мотивів за роки окупації на півострові.

Джелялов та брати Ахтемови заарештовані у вересні 2021 року, а у вересні 2022 року окупаційний суд засудив Нарімана Джелялова до 17 років позбавлення волі у колонії суворого режиму, до 15 років колонії — Асана Ахметова, до 13 років колонії — Азіза Ахтемова. Такою стала їхня плата за власну етнічну ідентичність, незламний дух свободи та послідовну громадянську позицію неприйняття окупації.

Формальним приводом для засудження стала так звана справа про “диверсію на газопроводі”, але жодних реальних доказів причетності до такої “диверсії” Джелялова та Ахтемових сторона обвинувачення не надала. 21 вересня 2022 року «Верховний суд» Криму визнав їх винними у причетності до «підриву газопроводу в селі Перевальне» та ухвалив вирок за трьома статтями кримінального кодексу РФ: п. «а», «б» ч. 2 ст. 281 (скоєння диверсії організованою групою), ч. 4 ст. 222.1 (незаконні придбання, зберігання та перевезення вибухових пристроїв, скоєні організованою групою), ч. 3 ст. 226.1  КК РФ (незаконне транспортування через митний кордон вибухового пристрою, скоєне організованою групою). Основу доказів обвинувачення склали свідчення підсудних, зроблені під тортурами або реальною загрозою їхнього застосування (про що підсудні заявляли на судовому засіданні).

Таке кримінальне переслідування та позбавлення волі має всі ознаки політично мотивованого переслідування, зокрема за їхню громадську позицію.

Ці арешти та засудження є нічим іншим, як продовженням тривалої злочинної політики РФ переслідування та витіснення кримських татар з півострова. Про системні переслідування кримськотатарського народу з початком окупації зазначено й в нещодавній доповіді Комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович щодо боротьби кримських татар за права людини.

Також українська прокуратура спільно з правозахисними організаціями зібрали та направили до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду докази переслідування кримських татар за політичними, етнічними та релігійними ознаками, що вчиняються на півострові з початку окупації Кримського півострову.

Протягом останніх років журналіст, політолог, викладач, громадський діяч та перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов був єдиним представником керівництва національного органу кримських татар, який жив та працював в окупованому Криму. Він розповідав про переслідування та утиски корінного народу Криму, а також українців, які почалися після окупації в 2014 році. Він був і є людиною, що має велику довіру свого народу та відчуває свою велику відповідальність за долю кримських татар. Він неодноразово публічно виступав на підтримку територіальної цілісності України та припинення війни, розв’язаної агресією РФ. Ба більше, Джелялова заарештували за кілька днів після його публічної участі в Установчому саміті Міжнародної Кримської платформи у 2021 році.

Заарештований та засуджений Асан Ахтемов – журналіст кримськотатарської газети "Авдет", учасник громадської організації «Нефес», активіст кримськотатарського національного руху. Його двоюрідний брат Азіз Ахтемов також є активістом національного руху кримських татар.

Наразі Наріман Джелялов і брати Ахтемови досі залишаються в СІЗО м. Сімферополя. Водночас РФ регулярно депортує українських в’язнів з Криму до РФ, аби врешті нівелювати та ускладнити будь-який зв’язок із їхніми рідними, українською та кримськотатарською спільнотою. Серед іншого, в такий спосіб РФ намагається подавити утримуваних морально в “найкращих традиціях” тоталітарного режиму СРСР.

Водночас у Звіті Офісу Прокурора МКС з попереднього вивчення ситуації в Україні за 2020 рік зроблено висновок, що переміщення Росією осіб, які перебувають під вартою в межах кримінального судочинства та ув'язнених, має ознаки воєнного злочину відповідно до статті 8 (2) (a)(vi) та злочину проти людяності відповідно до статті 7 (1) (d).

За наявною інформацією, окупаційні адміністрації РФ мають реальні наміри етапувати (фактично депортувати) Нарімана Джелялова та братів Ахтемових до РФ.

У зв’язку із цим, засуджуючи численні злочини представників влади РФ, вимагаємо:

- утриматись від незаконної депортації до РФ та негайно звільнити громадян України Нарімана Джелялова, Асана Ахтемова та Азіза Ахтемова, а також звільнити інших незаконно позбавлених свободи  громадян України, затриманих з політичних мотивів окупаційними адміністраціями в Криму.

Звертаємося до міжнародних та міжурядових організацій, а також урядів та глав іноземних держав — партнерів України з проханням:

- сприяти заснуванню\посиленню механізмів та майданчиків з проведення перемовин щодо запобігання незаконній депортації до РФ та звільнення всіх незаконно позбавлених свободи, утримуваних в окупованому Криму, зокрема й громадян України Нарімана Джелялова, Асана Ахтемова та Азіза Ахтемова.

- запровадити персональні санкції щодо осіб, причетних до політично мотивованого переслідування та позбавлення волі громадян України Нарімана Джелялова, Асана Ахтемова та Азіза Ахтемова та інших незаконно позбавлених свободи громадян України.

- продовжити та посилити політичний, дипломатичний та економічний тиск на РФ задля припинення злочинної політики незаконного позбавлення волі, практики катування, позбавлення права на справедливий суд та депортації з території Криму до РФ громадян України.

Зокрема звертаємось також до Президента Турецької Республіки Реджепа Тайїпа Ердогана з проханням:

- запобігти ймовірній депортації на територію РФ та сприяти звільненню незаконно позбавлених волі громадян України, кримських татар Нарімана Джелялова, Асана Ахтемова та Азіза Ахтемова. Протягом багатьох років Турецька Республіка непохитно підтримувала територіальну цілісність України, а також виявляла небайдужість до долі політичних бранців, зокрема незаконно позбавлених свободи кримських татар.

ZMINA. Центр прав людини
Ukrainian Legal Advisory Group
Харківський інститут соціальних досліджень
Поступовий гурт франківців
Крымская правозащитная группа / Crimean Human Rights Group
Крим_ SOS
Фонд підтримки фундаментальних досліджень
Освітній дім прав людини в Чернігові / Human Rights House in Chernihiv
Об'єднання родичів політв'язнів Кремля
ЦГП "Альменда"/CCE "Almenda"
Regional Center for Human Rights
Human Rights House Crimea
Правозахисний центр Дія
Гельсінський фонд прав людини (Польща)

No items found.

Останні новини