У квітня дні народження за ґратами відзначають дев’ятеро політв’язнів. Привітайте їх!
Поділитися:

У квітня дні народження за ґратами відзначають дев’ятеро політв’язнів. Закликаємо вас привітати бранців, написавши їм листа в рамках ініціативи «Листи до вільного Криму»! Ваші листи також стануть меседжем для адміністрацій в’язниць про те, що кожен громадянин України є важливим і суспільство стежить за умовами їхнього утримання. Деталі для написання вісточок — в кінці публікації.

Сервер Зекір'яєв 1 квітня вже відсвяткував 51-річчя. У 1999 році, коли в Бахчисараї відкрилася кримськотатарська школа, він став викладати в ній фізкультуру. Там Сервер пропрацював сім років, паралельно займаючись вирощуванням зелені й овочевих культур. Пізніше його родина почала розводити троянди й гвоздики, започаткувавши сімейний бізнес.

У Сервера 13 дітей. Остання дитина народилася вже після його арешту, 11 жовтня 2017 року. Тоді Зекір’яєва затримали й засудили до 13 років колонії суворого режиму.

В останньому слові на суді Сервер говорив про природу влади царської Росії та СРСР, дивуючись, як РФ без тіні сумніву робить з кримських татар «терористів», «радикалів» та «нетрадиційних ісламістів».

Активіст «Кримської солідарності» Алім Карімов відзначатиме 30-річчя 8 квітня. У лютому 2017 року його та ще дев’ятеро людей затримали на п’ять діб адмінарешту за те, що вони прийшли підтримати своїх знайомих під час обшуків. Після цього за Алімом почало вестися стеження. 27 березня 2019 року чоловіка було затримано за необґрунтованими звинуваченнями у причетності до політичної партії «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі». Згодом його засудили на 13 років позбавлення волі. На суді Алім заявив, що «після таких вироків РФ перетворюється на Північну Корею». Тоді суд вилучив його із зали засідання.

Завуру Абдуллаєву 9 квітня виповниться 51 рік. Його затримали під час обшуків у селі Холмівка у Криму 17 серпня 2021 року. Завур має низку хронічних захворювань — гіпертонію та цукровий діабет. Чоловік намагається підтримувати своє здоров'я ліками, які надсилають йому родичі. У травні 2023 року колегія Південного окружного військового суду оголосила вирок Завуру та ще трьом політв’язням, що проходять з ним по одній справі — 12 років позбавлення волі з відбуванням перших чотирьох років у в'язниці та роком обмежень після звільнення.

Сервет Газієв відзначатиме 64-річчя 15 квітня. Сервет вів скромний спосіб життя, проте регулярно допомагав в міру своїх можливостей сім'ям політв’язнів. В останній рік до арешту Сервет хворів та ніде не працював. Його заарештували 27 березня 2019 року. Практично кожне судове засідання відкладалося через виклик швидкої допомоги. Фельдшери приходили, кололи йому знеболювальні та їхали. 11 січня 2023 року суд оголосив вирок Газієву — 13 років у колонії суворого режиму.

Бранець Яшар Муєдінов святкуватиме 56-річчя 14 квітня. До арешту Яшар працював будівельником. Чоловіка звинуватили в приналежності до «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі» та заарештували 27 березня 2019 року разом з Алімом Карімовим та Серветом Газієвим. Згодом Яшар отримав 13 років колонії суворого режиму.

Засуджений до 14 років колонії Руслан Сулейманов — громадський журналіст та активіст «Кримської солідарності» відзначатиме 41-річчя 21 квітня. У лютому Руслан відбув п’ять діб адмінарешту за нібито несанкціонований мітинг. Згодом Руслан влаштував одиночний пікет на підтримку заарештованих кримських татар. За це йому виписали штраф 10 тисяч рублів.

У 2019 році російські прикордонники затримали Сулейманова на пункті пропуску «Каланчак», де протримали сім годин і зіпсували йому паспорт. Наступного дня активіста заарештували. Йому загрожує до 15 років ув’язнення.

Джеббар Бекіров святкуватиме 54-річчя 21 квітня. Мешканця Севастополя, що працював пекарем, затримали у серпні 2021 під час масових обшуків. У травні 2023 року Джеббару призначили 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з відбуванням перших чотирьох років у в’язниці. Суд також додав йому півтора року обмежень після звільнення. Саме Бекірова російське слідство та держобвинувач вважають «організатором» релігійної організації «Хізб ут-Тахрір».

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, журналіст та активіст Наріман Джелял відзначатиме 44-річчя 27 квітня. Впродовж останніх кількох років Джелял залишався найбільш високопоставленим діячем Меджлісу в Криму і фактичним лідером організації, інформуючи світові медіа про стан кримськотатарського народу в умовах тимчасової окупації. Наприкінці серпня 2021 року Наріман був учасником міжнародного саміту Кримська платформа.

Справа Нарімана Джеляла і братів Асана та Азіза Ахтемових про підрив газогону в Криму ФСБ сколихнула Україну восени 2021 року. Тоді року хтось пошкодив захисну гільзу газової труби «Кримгазмережі» поблизу села Перевальне.

Спочатку підозрюваними були лише Ахтемови. Наріман перебував у статусі свідка та в ухвалі про порушення справи навіть не згадувався. Підозрюваним у пособництві він став після допиту прихованого свідка, який з’явився в день затримання політика. 21 вересня 2022 року суд оголосив вирок Наріману Джелялу — 17 років позбавлення волі.

Узеїру Абдуллаєву 30 квітня виповниться 50 років. Змолоду він займався східними єдиноборствами та став чемпіоном Європи з тхеквондо. Довгий час працював у дитячо-юнацькій спортивній школі та спорткомплексі «Динамо» в Сімферополі. На світанку 12 жовтня 2016 року до будинку Абдуллаєва увірвався загін спецпризначенців з обшуком. Узеїра заарештували разом з братом Теймуром та безпідставно звинуватили у зв'язках з організацією «Хізб ут-Тахрір». Суд засудив Узеїра до 12 років колонії суворого режиму.

Охочі можуть надсилати листи в рамках ініціативи «Листи до вільного Криму» на фізичну адресу або онлайн:
Поштова адреса (надсилання за кошти відправника): Центр інформації про права людини, а/с В-539, м. Київ, 01001.
Email: Free.CrimeaUA@gmail.com.

Інструкцію з написання листів можна знайти за посиланням. Дізнатися перелік політв’язнів та відстежити поточне місце їхнього утримання можна на мапі за посиланням.

No items found.

Останні новини