Тимур Ялкабов схуд на 25 кг та потребує лікування
Поділитися:

Кримський татарин Тимур Ялкабов разом із дружиною Аліє займався випічкою та продажем кондитерських виробів. 17 лютого 2021 року о 4 годині ночі ФСБ прийшла до їхнього будинку з обшуком, заарештувавши Тимура за звинуваченням у тероризмі. 22 березня 2022 року суд оголосив обвинувальний вирок Ялкабову — 17 років у колонії суворого режиму. Вдома в нього залишилося п'ять неповнолітніх дітей.

Після етапу у в'язницю Димитровграда із СІЗО Новочеркаська у грудні 2022 року кримського татарина систематично відправляли до ШІЗО. Там він провів три місяці – з 9 лютого 2023 року до 5 травня. Тимур Ялкабов має інвалідність 3-ї групи через бронхіальну астму, проте адміністрація російської в'язниці не вважала це за медичне протипоказання для приміщення в ШІЗО.

Тимур схуд на 25 кг. Дружина бранця Аліє, яка з'їздила до нього на тривале побачення наголосила, що її Тимура, як і інших ув'язнених, погано годують. У Ялкабова почали німіти руки, він страждає на авітаміноз та псоріаз. Через сильні болі в колінах він змушений здійснювати намаз сидячи.

Кримський татарин сидить у камері з Ельдаром Кантиміровим із «Алуштинської групи» та Рустемом Сейтмеметовим із «третьої Бахчисарайської групи». Через те, що в камерах на другому поверсі їм не вистачає сонця, вони попросили перевести їх у карантинне приміщення, але в ньому нічого не можна зберігати. За словами Ялкабова, у нього часто зникають засоби особистої гігієни. На це співробітники в'язниці знизують плечима і лише кажуть, що цих речей він не мав.

Раніше Алія Ялкабова звернулася до Уповноваженого з прав людини в Ульяновській області Сергія Люлькова зі скаргою на дії адміністрації колонії у Димитровграді. Скаргу передали до прокуратури, однак жодних порушень у діях адміністрації в'язниці вона не виявила. Водночас під час перевірки встановили факт застосування фізичної сили щодо Тимура Ялкабова.  Адміністрація не надає Ялкабову жодної медичної допомоги та не забезпечує життєво необхідними ліками.

Ми закликаємо Міністерство з питань реінтеграції, Омбудсмана Дмитра Лубінця, Офіс Омбудсмана України посилити моніторинг додержання прав українських громадян, які досі перебувають в неволі країни-окупанта, та застосувати всі можливі важелі впливу задля якнайшвидшого повернення всіх українських політв’язнів додому!

_______________

Ця стаття — частина циклу Об’єднання про українських політв’язнів, яким не надається медична допомога у місцях несвободи тимчасово окупованого Криму та РФ.

Багато бранців Кремля мають хронічні хвороби, деякі — інвалідність, але до критичного погіршення здоров’я призводять умови утримання, фізичне насильство та повне ігнорування їхніх потреб та прав. У цьому році відсутність медичного втручання забрала життя Констянтина Ширінга і Джеміля Гафарова. РФ продовжує грубо порушувати міжнародне гуманітарне право відповідно до якого ненадання медичної допомоги прирівнюється до тортур.

No items found.

Останні новини