Суд РФ продовжив Андрію Захтею строк перебування в Центрі для іноземних громадян
Поділитися:

12 травня у суді Ростовської області відбувся розгляд адміністративної справи щодо депортації бранця Андрія Захтея з території РФ. За клопотанням прокуратури суд продовжив строк тримання Андрія в Центрі тимчасового утримання іноземних громадян до 10 липня. Попри те, представники внутрішніх органів РФ заявили, що планують здійснити депортацію українця через територію Латвії до 3 червня. Російська сторона жодним чином не передбачає повернення Андрія безпосередньо на через російсько-український кордон, посилаючись на «трудности дипломатических отношений».

«Раніше ми чекали на письмове підтвердження від Латвії для депортації Андрія через їхній кордон, адже Міграційна служба РФ казала, що єдине, що потрібно, щоб мого чоловіка відпустили — документ від Латвії. Перед засіданням суду ми нарешті його дочекалися та мали велику надію на те, що 12 травня оголосять про звільнення. Ні я, ні адвокати не розуміємо навіщо тримати людину після майже 7 років неволі, якщо всі документи на депортацію готові», — дала коментар Об’єднанню дружина політв’язня Оксана.

Раніше ДМС України відмовила Захтею у тимчасовому документі для повернення в Україну, пославшись на те, що не змогла підтвердити всю інформацію щодо його ідентифікації з Єдиного державного демографічного реєстру.

10 лютого 2023 року одразу після закінчення відбування незаконного покарання Захтей був під конвоєм перевезений в ФКУ «ЦВСИГ «Дон» МВД России» у Ростовській області, де за минулим рішенням суду перебував до 12 травня.

Нагадаємо, що Андрій Захтей разом з кількома іншими громадянами України, був позбавлений свободи російськими окупаційними «правоохоронними» органами в ніч з 6 на 7 серпня 2016 року біля с. Суворово, АР Крим. Росія звинуватила його в начебто «диверсійній діяльності на користь України» та засудила його до 6,5 років позбавлення волі. Покарання Захтей відбував в установі на тимчасово окупованій території АРК, тому за весь час знаходження в колонії до нього не міг дістатися український консул.

No items found.

Останні новини