Родичі політв’язнів та полонених з т. о. територій України не можуть отримати фінансову державну допомогу
Поділитися:

Єдиний вид допомоги, який наразі системно надає держава родинам цивільних полонених та політв’язнів — це щорічна грошова допомога 100 тис. грн. Проте родичі, що вимушено перебувають на тимчасово окупованих територіях, не можуть отримувати законну підтримку через чинний Порядок її виплати.

Затверджений постановою Кабміну № 1281 чинний Порядок виплати фінансової допомоги передбачає, що кошти можуть бути перераховані виключно на особовий рахунок особи в українському банку. Ця вимога повністю обмежує родичів політв’язнів з т. о. територій, наприклад з Криму, в отриманні державної грошової допомоги, адже банків України там немає. До листопада 2022 року родичі реалізовували своє право через оформлення довіреності на близьких, які перебували на контрольованих територіях України. З кінця ж 2022 року Мінреінтеграції виключило таку можливість.

З цього приводу Об’єднання подало листа до віцепрем'єр-міністерки, міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук та Омбудсмана Дмитра Лубінця. У ньому ми попросили внести зміни до чинного Порядку, щоб надати можливість отримання допомоги на рахунки довірених осіб.

Сподіваємося, що надалі права громадян України, що вимушено проживають на непідконтрольних територіях Батьківщини, будуть реалізовані. 

Нагадаємо, 19 листопада 2022 набрав чинності Закон України «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей». Він передбачає регулярну грошову допомогу, правовий захист, медичні та реабілітаційні заходи, збереження робочого місця, безплатну освіту, забезпечення житлом та ряд державних сервісів. Розробку та впровадження порядків надання державної підтримки покладено на Мінреінтеграції.

Об'єднання брало участь в адвокатуванні цього закону разом з іншими громадськими організаціями, а нині опікується і його імплементацією.

No items found.

Останні новини