Об'єднання вітає всіх іменників-політв'язнів жовтня!
Поділитися:

Об'єднання вітає всіх іменників жовтня! Бажаємо якнайшвидшого звільнення та возз'єднання з родиною та близькими, міцного здоров'я й незламної волі!

Щонайменше 150 громадян України ув’язнені за сфабрикованими справами внаслідок політичного та релігійного переслідування. У цих справах не було ані доказів, ані справедливого суду. Серед ув’язнених — багатодітні батьки, люди з тяжкими захворюваннями, громадські журналісти та правозахисники.

У жовтні день народження відзначають 12 політв'язнів.

Засудженому на 6 років адепту «Свідків Єгови» Володимиру Сакаді 1 жовтня виповниться 53 роки. У 2020 році силовики в Севастополі провели обшуки, під час яких затримали Володимира. Разом з ще двома вірянами його звинуватили в організації діяльності екстремістської організації «Свідків Єгови», яку у 2017 році РФ визнали терористичною. В основу звинувачення лягли відеозаписи чотирьох богослужінь, зроблені секретними агентами ФСБ. Сакада провів 6 місяців у СІЗО, а згодом ще 8 місяців під домашнім арештом. У квітні 2021 року їхня справа надійшла до суду. 6 жовтня 2022 року суд виніс вирок Володимиру – 6 років позбавлення волі у колонії загального режиму.

Кримський татарин з Бахчисараю Олег Федоров відзначатиме 53-річчя 4 жовтня. Коли у 2001 році Олег переїхав до Криму з РФ, то прийняв іслам та з того часу дотримується його канонів. Вбачаючи утиски й несправедливість стосовно свого народу, він ніколи не залишався осторонь: активно відвідував обшуки, суди, допомагав сім'ям політв'язнів. У лютому 2021 року на півострові пройшли масові обшуки у будинках кримців, за підсумками яких були затримані п’ять осіб, серед яких і Олег. Через рік його засудили на довгих 13 років. У липні 2023 року апеляційний суд залишив вирок Олега чинним: судді не дослухалися до аргументів захисту, в тому числі не взяли до уваги помилки російських фахівців при проведенні експертиз, що стали підставою для звинувачення. Своє рішення апеляційний суд виніс за 30 хвилин.

Олександр Марченко відзначатиме 52-ий день народження у колонії №2 в Улан-Уде.  Його схопили в грудні 2018 року під час поїздки до окупованого Донецька й пізніше передали ФСБ РФ на непідконтрольній Україні ділянці кордону. Справу в Росії проти Олександра порушили за статтею про контрабанду зброї. У 2020 році в російському суді оголосили вирок — 10 років колонії. Олександр має повік приймати ліки, оскільки до полону переніс рак щитоподібної залози. У грудні 2022 року Олександра звинуватили у дискредитації армії РФ: він нібито прокоментував новини по радіо щодо «СВО», назвавши війну війною. Після чого співкамерники написали на Марченка донос. Звинувачення абсурдне з усіх аспектів, зокрема в тому, що закон передбачає публічність «дискредитації». Проте Марченку присудили 30 тис. рублів штрафу, змусивши його адвокатів подати скаргу на цей вердикт.

12 жовтня Арсену Абхаїрову виповниться 38 років. Арсена та ще двох осіб затримали у лютому 2019 року в селищі Октябрське. ФСБ Росії стверджувала, що кримці причетні до діяльності забороненої у РФ та анексованому Криму організації «Хізб ут-Тахрір». Арсену присудили 13 років з відбуванням перших двох років у в'язниці. Обвинувачений заперечує причетність до терористичної діяльності й стверджує, що заборонену літературу підкинули йому оперативники спецслужб, які проводили обшук. Абхаїров все ще знаходиться у в’язниці, попри те, що його термін перебування у СІЗО мали зарахувати в тюремний та він вже давно мав би відбувати незаконне покарання в легших умовах колонії.

Політв’язень Олександр Сізіков народився 12 жовтня 1984 року в Сімферополі. У 2009 році отримав першу групу інвалідності з причини втрати зору після аварії. Відтоді в повсякденному житті йому допомагали знайомі та імам Едем Смаїлов, аж допоки самого імама не затримала ФСБ і не звинуватила в тероризмі. З його арештом Сізіков не міг змиритися: виходив на одиничні протести та відвідував судові процеси. Олександра затримали 2020 року та звинуватили в організації терористичного осередку Хізб ут-Тахрір. Як докази провини Сізікова російська спецслужба наводить знайдені під час обшуку заборонені книжки, утім вони не надруковані шрифтом Брайля. Спочатку йому обрали домашній арешт як запобіжний захід, але у травні 2023 року цинічно засудили до 17 років позбавлення волі з відбуванням перших чотирьох років у в’язниці. Слід зазначити, що згідно з російським законодавством людина з інвалідністю не може утримуватися у місцях позбавлення волі.

Ділявер Гафаров 14 жовтня відзначатиме своє 27-річчя у виправній колонії № 1 села Кочубеївське, де перебуває вже 3 роки. 30 жовтня 2018 року в будинку Ділявера у с. Жемчужина окупанти провели обшук і затримали його. 2019 року суд засудив кримського татарина до 10 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму й 1 року обмеження волі у справі про батальйон Номана Челебіджихана. У бараку, де знаходиться Ділявер, сидять по 40 людей у ​​кожній камері.

Акім Бекіров — активіст «Кримської солідарності», займався питаннями ІТ-безпеки, допомагав із передачами до СІЗО, відвідував судові процеси. 18 жовтня йому виповниться 35 років. 27 березня 2019 року в Криму проходили наймасовіші обшуки в сучасній історії Криму, коли було затримано понад два десятки кримських татар, серед яких був і Акім Бекіров. 2022 року Акіма Бекірова було засуджено до 14 років колонії суворого режиму, а подальша апеляція залишися вирок чинним. У слідчих ізоляторах у Криму та Ростовській області Акім провів понад чотири роки. У вересні 2023 року активіста етапували з СІЗО Новочеркаська до в'язниці м. Балашова Саратовської області.

Батько двох неповнолітніх дітей Ізет Абдуллаєв відзначатиме 37-річчя. Понад чотири роки свого життя кримець провів у незаконному ув’язненні. Ізета затримали під час масових обшуків у 2019 році, тоді ж як Акіма Бекірова. До арешту Абдуллаєв брав активну участь у громадському житті народу, відвідував судові засідання з політично вмотивованих справ своїх земляків у Криму та у Ростові-на-Дону. Влітку 2023 року засудженого до 12 років ув'язнення бранця етапували до в'язниці Димитровграду Ульяновської області.

Шабану Умерову 22 жовтня виповниться 54 роки. В юному віці активно займався спортом, зокрема баскетболом, та неодноразово їздив на різноманітні змагання. 1990 року переїхав до Криму, де знайшов роботу за своєю спеціалізацією. Пізніше працював будівельником. Після того як на тимчасово окупованому півострові почалися репресії щодо кримських татар, Умеров розпочав допомагати з передачами політв’язням в місця несвободи. Також сприяв організації дитячих свят. З 27 березня 2019 року Умеров знаходиться в ув’язненні як фігурант «другої сімферопольської групи Хізб ут-Тахрір». В основу обвинувального вироку лягли свідчення секретного свідка і висновки релігієзнавчої експертизи. Останню виконали фахівці в галузі культурології та філології, які не мають глибоких знань в релігії, зокрема в ісламі. 10 березня 2022 р. Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону Шабана Умерова до 18 років колонії.

Політв’язню Івану Яцкіну 22 жовтня виповнюється 35 років. Його затримали російські силовики 16 жовтня 2019 року в Криму за підозрою в «державній зраді». 21 травня Іван був засуджений до 11 років колонії суворого режиму з обмеженням в один рік. Усі засідання в цій справі відбувались у закритому режимі, суд посилався на наявну в матеріалах справи державну таємницю. Наразі Іван знаходиться у ВК №44 м. Бєлово у Кемеровській області. Ця колонія є «червоною», тобто там управляють всім співробітники та підконтрольна їм група ув'язнених. В установі культивується підлість та ницість: той хто поводитися агресивно та здає інших адміністрації за найменшу помилку — живе найкраще. Тож незаконно засуджений Іван почуває себе самотньо і не може нікому довіряти. Яцкін часто потрапляє до ШІЗО, адже говорить те, що думає, постійно підкреслює невинуватість та сфабрикованість своєї справи.

Амет Сулейманов — громадянський журналіст «Кримської солідарності», який повідомляв про обшуки та затримання кримських татар після незаконної окупації Криму Росією 2014 року. 25 жовтня йому виповнюється 39 років. Амет страждає від артеріальної та мітральної недостатності серця. Також у кримського татарина значилась інвалідність, але у 2015 році її було знято через його відмову від операції в Москві, адже планував операцію проводити у Києві, де отримував систематичне лікування. Затриманий у 2020 році Сулейманов перебував під домашнім арештом, але 5 квітня 2023 року, попри численні заяви захисту щодо стану його здоров'я, суд прийняв рішення відправити Амета до колонії суворого режиму на 12 років. Наприкінці серпня 2023 року його етапували із сімферопольського СІЗО у російську в'язницю №2 у Володимирі, яка відома як «Владимирський централ».

Рефат Алімов — наймолодший з усіх політв’язнів Криму. На момент арешту йому було лише 24 роки. 28 жовтня цього року Рефату виповниться 32. 16 квітня 2016 року в будинку Рефата пройшов обшук, після чого його затримали за необґрунтованим обвинуваченням в участі в діяльності терористичної організації. 12 листопада 2019 року в Південному окружному військовому суді у місті Ростов-на-Дону винесли обвинувачувальний вирок фігурантам ялтинської справи «Хізб ут-Тахрір» — Алімова засудили до 8 років колонії суворого режиму.

No items found.

Останні новини