12 січня День українського політв’язня
Поділитися:

Сьогодні,12 січня, наша держава відзначає День українського політв’язня.

52 рік тому — 12 січня 1972 року — різдвяна коляда «шістдесятників»перетворилася в «генеральний погром» української інтелігенції. Тоді радянська влада одночасно заарештувала 19 відомих представників національно-демократичного руху України, в цілому в 1972 році засудивши 89«шістдесятників». Саме в неволі, у таборах, з ініціативи В’ячеслава Чорновола від 1975 року почав відзначатися День українського політв’язня — голодуваннями й протестами.

Сьогодні російська влада повністю наслідує радянські методи боротьби з інакодумцями. Політв’язнями Кремля в останні два десятиліття, а особливо під час розв'язаної РФ жорстокої війни, стають переважно не активісти та діячі культури, як в 60-ті роки. Жертвами російської системи часто стають прості люди звичайних професій, що під час окупації знайшли мужність відчувати себе українцями й заявляти про це.

За даними уряду та правозахисних організацій, наразі у в’язницях РФ та тимчасово окупованого Криму знаходяться щонайменше 180 громадян України. Так звані «обміни полоненими» після початку повномасштабного збройного вторгнення РФ в Україну відбуваються регулярно, проте понад 90% їхніх учасників — це військові.

Останній«обмін», внаслідок якого на волю вийшли саме політв’язні відбувся 7 вересня 2019 року. Того дня до київського аеропорту «Бориспіль» рейсом із Москви прилетіли 11 бранців. Після цього неодноразово були домовленості з РФ про«обміни» та анонси, що додому повернуться політичні в'язні та полонені з Донбасу. Ми, в Об’єднанні родичів політв’язнів Кремля, також брали участь в формуванні цих списків, включаючи туди зокрема й кримських бранців. Але нічого з цього не відбулося — російська сторона без пояснень не виконує обіцянки.

Після початку війни Україна зосереджена на поверненні додому військовополонених.Завдяки роботі нашого Координаційного штабу такі обміни регулярно відбуваються.Крім того, дуже гостро стоїть питання механізму повернення додому понад 20 тис.цивільних заручників, що РФ затримала на новоокупованих територіях. РФ не виносить їх в окрему категорію, а вважає за комбатантів, що вели спротив«спеціальній воєнній операції».  Як ми знаємо, за Женевськими конвенціями цивільні не піддаються обміну, РФ має їх самостійно повернути. Але ж повертатися вони мають за певними домовленостями між нашими країнами, а Росія на діалог їде кволо.

Ми закликаємо уряд просувати серед країн-партнерів механізми примусу Росії до безумовного звільнення українських політв'язнів та цивільних заручників.

No items found.

Останні новини