Зустріч Об'єднання у складі Коаліції «Україна. П’ята ранку» з Омбусманом Дмитром Лубінцем
Поділитися:

Ігор Котелянець, голова правління Об’єднання родичів політв’язнів Кремля, разом з іншими представниками Коаліції «Україна. П‘ята ранку»взяв участь у спільній зустрічі з Омбудсманом Дмитром Лубінцем.

Темою обговорень були питання звільнення цивільних заручників, депортованих дітей, військовополонених та безвісти зниклих за особливих обставин. По кожній із тем учасники висвітлили певні недоліки, які потребують доопрацювань від держави. Обговорили можливі подальші кроки для вдосконалення процедурних механізмів.

Так, пан Ігор порушив питання створення окремої робочої групи при Координаційному штабі, що буде сфокусовано займатися звільненням цивільних з полону росіян. Ще в березні 2022 р. був створений Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими. Зона відповідальності штабу охоплює облік та сприяння звільненню лише військовополонених і не передбачає системну роботу щодо цивільних заручників. Тож сім’ї таких осіб наразі позбавлені можливості отримати захист і підтримку від держави у пошуку та визволенні своїх родичів.

Представник Об'єднання озвучив необхідність перемовин з РФ щодо визволення політв'язнів, деякі з яких перебувають у тюрмах Росії ще з 2014 року та мають підірване ув’язненням здоров’я. Крім того, треба вести перемовини з дружніми до нашої держави країнами, що могли б здійснити тиск на Росію через санкції для звільнення незаконно ув'язнених українців.

Нагадаємо, що Коаліція правозахисних організацій «Україна. П’ята ранку», в яку входить і Об'єднання, була створена 24 лютого 2022 року задля фіксації всіх воєнних злочинів та злочинів проти людяності, вчинених під час російської збройної агресії в Україні. Також важливою складовою нашої діяльності є передача зібраної інформації відповідним органам.

Фото: Омбусман України

No items found.

Останні новини