Як ЗС РФ прицільно обстріляли з танка Тростянецьку міську лікарню на Сумщині
Поділитися:

Нещодавно польові документатори повернулися з п'ятиденної місії на Сумщину, де збирали свідчення про напади ЗС РФ на медичні заклади. Під час поїздки документатори поспілкувалися з персоналом Тростянської міської лікарні, які під ворожими обстрілами в напівзруйнованому приміщенні надавали допомогу хворим.

Російська армія окупувала майже 20-тисячний Тростянець у перший день повномасштабного вторгнення. Українські військові відступили, місцева влада також залишила місто. В той день у міській лікарні лежали на стаціонарі понад 50 пацієнтів. Медики намагалися надавати допомогу лише в коридорі лікарні або в кабінетах на нижніх поверхах.

«24 лютого 2022 року російські військові оглянули лікарню — шукали тут бійців тероборони», — розповідає водій лікарні Віктор Яновицький: «Стріляли у двері, які були зачинені. По десять куль випускали». За його словами, росіяни загалом не чіпали працівників лікарні, але змусили одного із них роздягнутися, щоб подивитися, чи є на його тілі сліди від зброї.

«18 березня 2022 року, коли я був у пологовому відділені, я побачив як їде російський танк Т-72. Приблизно о 17:00 танк зламав паркан, направив башту в бік лікарні й зробив постріл кумулятивним снарядом. У лікарні пробило трубу опалення, потекла вода. Всі пацієнти та персонал були всі в підвалі», — каже Віктор.

Сумська обласна прокуратура ідентифікувала членів екіпажу, командира танка Петра Смірнова та навідника Айнура Мухаметханова, які причетні до обстрілу 18 березня. Вони служать у Таманській мотострілецькій дивізії. За порушення законів і звичаїв війни (стаття 438 ККУ) Тростянецький міський суд заочно засудив обох до 11 років увʼязнення.

Вдруге росіяни обстріляли лікарню 23 березня. У червні 2023 року прокуратура встановила, що це зробив Анатолій Журавльов — командир танка 6-ї танкової роти 12-го гвардійського танкового полку «Шепетівський» 4-ї гвардійської танкової дивізії «Кантемирівська». Його обвинувачують  у порушенні законів і звичаїв війни. Наразі над ним триває судовий процес у Тростянецькому районному суді.

Публікація підготована за фінансової підтримки чеської організації People in Need, у рамках ініціативи SOS Ukraine. Зміст публікації не обов’язково збігається з їхньою позицією.


No items found.

Останні новини