Взяли участь в заході «Цивільні в незаконному утриманні Росією: спільні кроки влади та громадянського суспільства задля їхнього звільнення»
Поділитися:

Ігор Котелянець, Голова Об’єднання, взяв участь у заході «Цивільні в незаконному утриманні Росією: спільні кроки влади та громадянського суспільства задля їхнього звільнення». На події пан Ігор поставив питання до спікерів, в яких окреслив проблеми соціального захисту та звільнення цивільних заручників.

Перший блок заходу був присвячений створенню Робочої групи при Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими, яка опікуватиметься питанням цивільних громадян України, незаконно утримуваних Росією. Голова організації наголосив на необхідності дотримання пропорційності цивільних та військових під час «обмінів». Як відомо, з усієї кількості звільнених доля цивільних не перебільшує 5%, водночас родичі політв’язнів та заручників вірять у якнайскоріше повернення додому своїх рідних. Тож пан Ігор поставив питання — чи можна очікувати, що зі створенням Робочої групи, звільнятиметься за обмінами більше цивільних? На це відповів Андрій Юсов, представник Коорштабу, повідомивши, що пропорція не збільшиться, бо обміни передбачають звільнення військових на військових, натомість для цивільних треба застосовувати інші механізми визволення.

Ігор Котелянець, звернувшись до заступника Міністра охорони здоров'я Сергія Дуброва, наголосив на необхідності створення спеціальних можливостей медичного лікування та психологічної реабілітації для цивільних після звільнення. Цей державний захист вже гарантує Закон «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей». Проте ці механізми допомоги так і не були імплементовані, крім того, й не існує адаптованих до потреб звільнених пакетів медичних послуг. Заручники пережили катування та психологічний тиск, і потребують особливого підходу до реабілітації.

До заступника Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Анатолія Стельмаха пан Ігор звернувся з питанням щодо роботи Міжвідомчої комісії з розгляду питань, пов’язаних з визнанням осіб такими, що були позбавлені свободи внаслідок збройної агресії проти України, та здійсненням заходів, спрямованих на їх соціальний захист. Голова організації наголосив на тому, що Комісія продовжує надавати невмотивовані відмови заявникам без пояснення причин такого рішення. Неконкретність позбавляє людей можливості допрацювати заяву та пакеті документів, щоб все ж отримати визнання факту та доступ до державної допомоги за Законом.

Крім того, Ігор порушив питання необхідності запровадження прозорої процедури обрання представників громадських організацій до складу Міжвідомчої комісії. Наразі комісія працює в закритому режимі, через що заявники часто не довіряють її рішенням. Ми вважаємо, що члени комісії з-поміж громадського сектору могли б представляти інтереси родичів та звільнених, а також ефективно налагоджувати комунікацію між заявниками та цим колегіальним органом.

Дякуємо Офісу Омбудсмана України та Центру прав людини ZMINA за організацію цієї конференції та можливість озвучити потреби цивільних заручників та їхніх рідних.

No items found.

Останні новини