Виступ Голови Об'єднання Ігоря Котелянця на Експертній раді при Представнику Уповноваженого з прав жителів АР Крим та м. Севастополя
Поділитися:

10 серпня Голова Об'єднання родичів політв’язнів Кремля Ігор Котелянець взяв участь в першому установчому засіданні Експертної ради при Представнику Уповноваженого з прав жителів АР Крим та м. Севастополя.

Дата засідання збіглася з Міжнародним днем корінних народів світу. Кримські татари наразі потерпають від політичних та релігійних переслідувань, а їхній рідний край перетворився на велику в’язницю. Урядовим структурам треба зробити все можливе, аби наші громадяни, що вимушено перебувають на тимчасово окупованих територіях, знали — Україна про них пам'ятає.

На думку пана Ігоря найперший крок, що має бути здійснений в цьому контексті — ефективний соціальний та правовий захист кримських політв’язнів та їхніх сімей. Для його впровадження був створений закон, що набрав чинності 19 листопада 2022 року. Ним передбачений цілісний механізм допомоги, що включає фінансову підтримку, збереження робочого місця на час ув'язнення, звільнення від сплати кредитів, безплатну освіту, забезпечення житлом, психологічну та медичну реабілітацію та ряд інших державних сервісів.

Зрозуміло, що через окупацію півострова для кримців та кримчан є по факту недоступними більшість сервісів за законом. Єдиний вид допомоги, на який можуть повноцінно претендувати родичі кримських політв’язнів — це щорічна грошова допомога 100 тис. грн. Проте для її отримання заважає одне «але» — чинний Порядок виплати.

Наразі через повномасштабну війну РФ проти України кримчани позбавлені можливості виїзду з тимчасово окупованого Криму на контрольовану територію України. Не можуть вони й оформити довіреність на своїх близьких, що проживають на материковій частині країни, адже з листопада 2022 року Мінреінтеграції виключило таку можливість.

Існує й ширша проблема імплементації Закону «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей». На рівні виконавчої влади не були повноцінно впроваджені механізми, які дають можливість отримувати більшість видів підтримки за цим законом й для мешканців підконтрольної території України. Наразі порядки надання існують тільки для відшкодування послуг адвоката, щорічної та одноразової фінансової допомоги. Тоді як гостро необідна медична реабілітація коштом держави, реалізація трудових прав, питання кредитів та пільги на навчання дітей політв’язнів досі невпроваджені. 

No items found.

Останні новини