Викрадення та депортація цивільного з окупованого Токмака
Поділитися:
За даними нещодавнього дослідження соціологічної групи «Рейтинг», 17% опитаних українців мають серед близьких родичів таких, з якими втратили контакт і не знають, де вони зараз знаходяться, а 3% населення мають примусово депортованих родичів в Росію, чи на окуповані території сходу і Криму.
За рік повномасштабного вторгнення Офіс Генерального прокурора відкрив 68 тис. кримінальних проваджень за фактами воєнних злочинів. Одним із таких злочинів є депортація українців за кордон або насильницьке переміщення всередині України на окуповані Росією території.

Одна з тисяч таких історій була задокументована Об'єднанням. Наша команда збирає дані про воєнні злочини з окупованих районів Запорізької області.

Влітку 2022 року 22-річний студент ЗНУ Богдан Пшеничний був викрадений з окупованого м. Токмак та утримувався 3 місяці у місцевому СІЗО, а згодом його депортували. Стан та місцеперебування хлопця залишаються невідомими.

Інформацію про Богдана надав його друг, Данило.

«27 серпня 2022 року до Богдана додому прийшли люди у балаклавах разом з його колишнім однокласником, що працював у народній поліції та, імовірно, здав хлопця. Викрадення бачили безпосередньо його батьки. Складно сказати, щоб Богдан якісь конкретні погляди висловлював. Може щось сказав однокласнику, коли вони бачилися.

Богдан сидів у токмакському СІЗО 3 місяці. Батьки щодня о 10 ранку носили хлопцю поїсти. Але 28 листопада 2022 року від комендатури дізналися, що його депортували.

28 листопада фотографію Богдана виклали у окупантському Telegram-каналі «Васильевка On-line». З ним зв'язок зник. Батьки в окупації шукають його.

Я подавав заяву про викрадення Богдана у Запоріжжі до поліції та СБУ. Справу відкрили, мені вручили документи».

Фото Богдана у Telegram-каналі «Васильевка On-line»
No items found.

Нагадаємо, мешканці окупованих районів Запорізької області можуть фіксувати воєнні злочини росіян через телеграм-бот «‎ЕнергодарСОС». Ваші свідчення будуть передані до регіональних та міжнародних судових органів та органів розслідування для притягнення винних до відповідальності.

Останні новини