Відкритий лист Європейським та Американським чиновникам, політикам та громадськості про необхідність запровадження санкцій щодо російського атомно-промислового комплексу в контексті війни в Україні
Поділитися:

EU Commission President Ursula von der Leyen

EU Energy Commissioner Kadri Simson

EU Parliament, MPs

US Department of State

Government of Germany

Government of Japan

Government of the UK

Government of Belgium

Government of Portugal

Government of Denmark 

Government of the Netherlands 

Government of Czech Republic 

Government of Lithuania

Government of Luxembourg

Передусім, від щирого серця дякуємо вам за всеосяжну підтримку та допомогу Україні в протистоянні російському агресорові, спільному захисті європейських цінностей та свободи Європи такою тяжкою ціною для кожного українця.

Ми, як представники громадянського суспільства України та Європи, щиро занепокоєні, що одна з ключових статей мільярдних експортних надходжень російського бюджету від торгівлі з країнами ЄС та США обладнанням і технологіями атомної галузі продовжує використовуватися для ведення цієї кривавої війни проти народу України. Щобільше, російські експортні доходи від атомної промисловості та продажу ядерного палива суттєво зросли у 2022 році, на тлі світової енергетичної кризи спровокованої агресією Росії.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ продала ядерного палива більше ніж на 1,7 млрд дол. США компаніям з Європи та США, а минулого року "Росатом" отримав майже 1 млрд дол. (€912 млн) лише за продане закордон ядерне паливо. Також минулого року були суттєві надходження від будівництва нових атомних станцій, адже пов’язані з "Росатомом" компанії зараз будують 33 нових атомних реакторів в 10 країнах і, як порахували в британському Royal United Services Institute, у 2022 році РФ експортувала пов’язаних з атомною промисловістю товарів на щонайменше 2,2 млрд дол. США. 

Нас непокоїть, що російський агресор використовує міжнародні санкційні упущення щодо своєї атомної енергетики для поповнення внутрішніх валютних резервів та фінансування війни проти громадян України коштом доходів від продажу ядерного палива країнам Європи та США, а також використовує атомні технології для виробництва зброї, яка може бути застосована в будь-якій точці світу без будь-якої причини. Крім того, пов’язані з "Росатомом" компанії вже традиційно використовуються для обходу раніше накладених на агресора міжнародних санкцій у фінансовій та військово-технологічній сфері. "Росатом" постачає західні технології для російської військової промисловості в обхід санкцій, а пов’язані банки – для відмивання коштів. Крім того, кожен експортний проєкт "Росатому" – це прямі доходи російського бюджету які потрапляють до Фонду національного добробуту (ФНБ). Росія також використовує експорт технологій атомної енергетики та будівництво АЕС в інших країнах для посилення свого геополітичного впливу.

Аналітики з Greenpeace також наголошують, що за відсутності накладених санкцій європейські інноваційні технології компаній Framatome та Siemens Energy постачаються для підтримки російських економічних та геополітичних інтересів.

Розуміючи, що агресор продовжує використовувати міжнародну атомну кооперацію, в першу чергу, для посилення залежності від постач російського ядерного палива окремих країн Європи та подальшого їх політичного шантажу будівництвом нових атомних станцій, ми закликаємо накласти всеосяжні санкції на російські компанії атомної промисловості зі сфери "Росатому" та пов’язаних осіб, в підтримку санкцій запроваджених 5 лютого 2023 року Президентом України Володимиром Зеленським. 

Використання атомної енергетики для геополітичного шантажу інших країн вже давно мало б стати підставою для введення міжнародних санкцій проти Росії.

Ми переконані, що посилення міжнародного санкційного тиску на атомну промисловість Росії в довгостроковій перспективі також призведе до зменшення використання небезпечних атомних технологій у світі, які пов’язані з видобуванням і збагаченням радіоактивних речовин, таких як уран та плутоній. 

Наголошуємо, що накладення санкцій на російську атомну промисловість успішно блокується лобістами Москви в країнах Європи та США, при цьому саме "Росатом" від перших днів повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року залишається причетним до окупації й використання української Запорізької атомної станції з грубими порушеннями українського законодавства та міжнародних правил атомної безпеки. Саме Росатом та російська армія вже другий рік спільно шантажують цивілізований світ новою ядерною катастрофою на найбільшій атомній станції Європи, яка зараз під контролем Росатому і вже десятки разів переходила в небезпечний режим роботи через порушення техніки безпеки. 

Закликаємо Вас обмежити закупівлю російського ядерного палива, що підтримує економіку Росії під час розв’язаної нею війни в Україні та накласти санкції на російські компанії й осіб, що здійснюють будівництво, сервісне обслуговування та експлуатацію атомних станцій. Потурання Росії в цій ключовій сфері матиме результатом ще більшу вседозволеність агресора та нарощення його геополітичного впливу, що ставить під загрозу безпеку і стабільність Європи та всього світу.  

Підтримали: 

  1. NGO Ecoclub
  2. NGO Regional Center for Economic Research and Business Support
  3. NGO Energy Agency "Alternative"
  4. All-Ukrainian Sustainable Development and Investment Agency
  5. NGO Hromadske Volyn
  6. Energy Transition Coalition 
  7. NGO Ecoaction
  8. NGO Rivne social partnership center
  9. NGO Social Initiative "City of the Sun"
  10. NGO Agency of Journalistic Investigations “Fourth Estate”
  11. NGO Pravopolice
  12. NGO Khmelnytskyi Energy Cluster 
  13. Rivne oblast organization of the All-Ukrainian NGO “Civil Network “OPORA”
  14. NGO Razom We Stand
  15. NGO Community Action Initiative 
  16. Investigative agency 
  17. NGO Association of relatives of political prisoners of the Kremlin

No items found.

Останні новини