У Мелітополі співробітники спецслужб РФ вдруге викрали волонтера Іллю Єніна
Поділитися:

Російські загарбники на окупованій Запорізькій області продовжують викрадати місцевих мешканців. У березні 2023 р. у Мелітополі співробітники спецслужб РФ вдруге викрали волонтера Іллю Єніна. Раніше він допомагав армії, але після погроз призупинив свою громадську активність.

Про обставини зникнення Іллі Єніна документаторам Об’єднання повідомила його мати – Тетяна Єніна.

«Приблизно о 9 ранку 7 березня в будинок, де Ілля проживає зі старенькою бабусею, прийшли, ймовірно, співробітники російських спецслужб. Ввічливо, але без пояснення будь-яких причин, повідомили, що сину треба «проїхати на бесіду», сказали, щоб взяв паспорт, при цьому спитали, чому не отримує російський. З того часу про Іллю нічого не відомо», – розповіла Тетяна Єніна.

За словами матері волонтера, окупанти не проводили обшук і навіть не брали на перевірку телефон, як це буває зазвичай під час таких «візитів». Водночас росіяни повідомили, що з Іллею лише проведуть бесіду і перевірку на детекторі брехні.

Російські спецслужби незаконно утримують волонтера уже вдруге. 18 липня 2022 року озброєні люди забрали 22-річного Іллю Єніна після обшуку в будинку. 21 добу він знаходився в полоні окупантів, після чого його відпустили без будь-яких обвинувачень.

«На обшук приїхали 15 військових. Що шукали, незрозуміло, проте бити Іллю почали прямо вдома.  Після обшуку забрали телефон, повідомили, щоб скоро його не чекали й увезли в невідомому напрямку», – повідомив брат Іллі.

Також в цю ж ніч в Мелітополі викрали політв’язня Ярослава Жука. Зараз він знаходиться у СІЗО Сімферополя.

Тетяна Єніна розповідає, що в першу добу рідні справді сподівались, що Ілля повернеться, бо були впевнені, що під час минулого викрадення спецслужби вже «дослідили» всю діяльність і біографію Іллі, тож претензій до нього не мають. Щобільше, наразі Ілля припинив волонтерську діяльність, адже на окупованій території зараз неможливо цим займатись.

«Син лишався там, бо треба було бути з моєю старенькою і немічною мамою. Ще до закриття проїзду через Василівку ми розглядали можливість, щоб забрати її з окупації, але і тоді це було надскладно через стан здоров’я, а тепер дорогу через Європу вона точно не витримає», – пояснила Тетяна Єніна.

__________________________________________________________________________________________________

Нагадаємо, мешканці окупованих районів Запорізької області можуть фіксувати воєнні злочини росіян через телеграм-бот «‎ЕнергодарСОС». Ваші свідчення будуть передані до регіональних та міжнародних судових органів та органів розслідування для притягнення винних до відповідальності.

No items found.

Останні новини