Сейран Хайредінов потребує кваліфікованого медичного обстеження
Поділитися:

Сейран Хайредінов — будівельник із села Білокам'янка, багатодітний батько, а з 2020 р. — політв'язень у «справі Хізб ут-Тахрір». Зараз засуджений на 12 років чоловік знаходиться у СІЗО №1 Ростова-на-Дону.

Ще у 2021 р. Сейран скаржився на біль у серці. Тоді всі необхідні таблетки, відправлені родичами, конфіскували під час обшуку в камері. Ліки так і не були йому повернуті, попри те, що вони офіційно завірені адміністрацією СІЗО і передані з дозволом.

У травні 2023 р. 36-річного Хайредінова на тиждень госпіталізували до Міжобласної туберкульозної лікарні в Ростові-на-Дону в критичному стані — зі шкірним висипом невідомого походження по всьому тілу та температурою.

«21 травня він помітив, що на правому боці, у районі печінки, з'явилося близько 15-20 дрібних червоних прищів. Наступного дня вони почали розповзатися, їх побільшало. Вони почали дуже сильно свербіти. Піднялася температура та протрималася цілий день. Ще через добу прищі з'явилися на боках та спині, вони почали розширюватись та зливатися. Сверблячка не давала йому спокою. Він не міг спати, їсти», — розповіла дружина політв'язня Зарема.

Його оглянули у медичній частині СІЗО, але госпіталізували до лікарні не одразу. Спочатку його відвезли на первинний огляд та повернули до ізолятора.

«Став як ящірка, темно-червоного кольору. Це був уже не висип, а вигляд суцільного опіку», — описала стан чоловіка Зарема.

27 травня 2023 року Сейран Хайредінов поскаржився на те, що не може за станом здоров'я брати участь у суді, де розглядали апеляційну скаргу на продовження терміну тримання під вартою. Сейран Хайредінов заявив клопотання про перенесення слухання, проте суд його не задовольнив. Кримському татарину викликали тюремного лікаря із СІЗО Ростова-на-Дону. Медик вважав, що ув'язнений може брати участь у засіданні, попри температуру та висипання.

Політв'язень розповів через адвоката, що лікар-дерматолог оглянув його і без жодних аналізів поставив діагноз — пітиріаз. Кримського татарина помістили в одну камеру з іншим ув'язненим, у якого діагностували кілька небезпечних захворювань — ВІЛ-інфекцію та гепатит C.

Дружина також повідомила, що на тлі перенесеного захворювання та неналежного догляду в СІЗО та лікарні її чоловік втратив 4 кілограми. 3 червня 2023 року Сейрана Хайредінова повернули до СІЗО №1 міста Ростова-на-Дону.

«Хоча його лікар сказала, що вона лікуватиме Сейрана мінімум до кінця наступного тижня. Виходить, його не вилікували повністю та повернули назад до СІЗО», — додала дружина політв'язня.

Ми закликаємо Міністерство з питань реінтеграції, Омбудсмана Дмитра Лубінця, Офіс Омбудсмана України посилити моніторинг додержання прав українських громадян, які досі перебувають в неволі країни-окупанта, та застосувати всі можливі важелі впливу задля якнайшвидшого повернення всіх українських політв’язнів додому!

_______________

Ця стаття — частина циклу Об’єднання про українських політв’язнів, яким не надається медична допомога у місцях несвободи тимчасово окупованого Криму та РФ.

Багато бранців Кремля мають хронічні хвороби, деякі — інвалідність, але до критичного погіршення здоров’я призводять умови утримання, фізичне насильство та повне ігнорування їхніх потреб та прав. У цьому році відсутність медичного втручання забрала життя Констянтина Ширінга і Джеміля Гафарова. РФ продовжує грубо порушувати міжнародне гуманітарне право відповідно до якого ненадання медичної допомоги прирівнюється до тортур.

No items found.

Останні новини