«Російській в’язниці не вдалося їх зламати»: інтерв'ю Голови Об'єднання
Поділитися:
Голова Об'єднання родичів політв’язнів Кремля Ігор Котелянець відвідав м. Дніпро з нагоди відкриття виставки «Історії з окупованого Криму», де демонструвалися фотохроніка життя незаконно окупованого РФ півострова. Пізніше Ігор дав інтерв’ю на 11 телеканалі Дніпра та розповів про українських політв'язнів.

Ігор розповів, що наразі у катівнях Росії через свою проукраїнську позицію та релігійні уподобання знаходяться щонайменше 150-200 наших громадян, переважно кримські татари. Ця цифра випливає з найскромніших підрахунків, адже історії переслідування та матеріали справ цих людей ми знаємо в повній мірі

Як правило, політичних бранців захоплюють в Криму, а потім етапують до РФ для відбування покарання. Іноді їх відсилають до колоній в найвіддаленіших куточках Росії: до Бурятії, Башкортостану.

Ігор розповів, що наразі у катівнях Росії через свою проукраїнську позицію та релігійні уподобання знаходяться щонайменше 150-200 наших громадян, переважно кримські татари. Ця цифра випливає з найскромніших підрахунків, адже історії переслідування та матеріали справ цих тільки цієї кількості людей ми знаємо в повній мірі.

Обмін 2019 року був останнім, коли російська сторони звільнила українських політв’язнів. Тоді їх повернулося одинадцятеро. Серед них був і рідний брат Ігоря, Євген Панов, якого незаконно ув’язнила кримська окупаційна влада у 2016 році. Євгена звинувачували у плануванні диверсійних актів на території півострова: він, начебто, хотів самостійно підірвати багато підприємств та військових об’єктів. Життєвий бекграунд Євгена Панова — військовий-доброволець, волонтер, громадський діяч — став зручним для російської пропаганди, де його нарекли «бандерівцем» та «фашистом».

Саме намагання визволити свого брата і спонукнуло Ігоря Котелянця займатися правозахисною діяльністю та створити Об’єднання. Під час боротьби за його звільнення він познайомився з багатьма родичами, що також шукали способи повернути ув’язнених РФ близьких додому.

«Провівши довгі роки у неволі, пройшовши через тортури, українські політв’язні вдома повертаються до нормального життя. Російській в’язниці не вдалося їх зламати» — сказав Ігор Котелянець.

No items found.

Останні новини