Решат Аметов: десятиліття зі затримання першої жертви окупації Криму
Поділитися:

3 березня 2014 року кримськотатарський активіст Решат Аметов вийшов на центральну площу Сімферополя з одиночним пікетом проти окупації півострова. Тоді ж Решат був затриманий «кримською самообороною» у присутності кадрових російських військових. Жодної перевіреної чи підтвердженої інформації про переміщення Аметова після його викрадення досі не оприлюднювалося.

Рефат Аметов, брат активіста, пригадує: «Акції кримських татар того періоду були акції за мир, а Решат вийшов хоч і з мирною, але зовсім іншою ідеєю — “Я маю право!”», — він вважає, що Решат не мав наміру ні з ким воювати, а просто декларував своє право бути там. Але для окупантів це, вочевидь, виявилося рівнозначним оголошенню війни.​ Саме за це, як вважає Рефат, брата було вбито.

Тіло Решата Аметова було знайдене 15 березня у селі Земляничне Білогірського району Криму. На його тілі були сліди численних тортур, голова була перев’язана скотчем, поруч лежали кайданки.

Злочинці досі не покарані. Слідство нібито ведеться окупаційними адміністраціями, але українські правоохоронні органи не мають доступу ані до матеріалів справи, ані до місця злочину.

Вбивство Решата Аметова цілком може бути кваліфіковане як злочин проти людяності та як воєнний злочин, що полягає в умисному вбивстві. Станом на зараз саме у такому контексті вбивство активіста кваліфікують українські правоохоронні органи.

У 2015 році Решата Аметова посмертно нагородили відзнакою «Народний Герой України», а у 2017 році його було відзначено званням «Герой України».

No items found.

Останні новини