«Прийнятий закон по факту не працює»: звільнений політв’язень Андрій Захтей поскаржився на відсутність допомоги від влади
Поділитися:

Політв’язень Андрій Захтей заявив, що його родина не отримала гарантовану законом про соціальний та правовий захист політв'язнів виплату після його звільнення та досі чекає обіцяну грошову допомогу за 2020 рік та 2023, а сам він наразі лікується коштом друзів, а не держави.

Про це повідомляє Українська правда.

«Мене комісія все ж додала до списку політвʼязнів, а по факту нічого з того списку прав, які я маю, мені не надала. Моїй родині не надали грошову виплату з 2021 року, а лікуюсь я та проходжу реабілітацію за допомогою моїх друзів. Сильно допомогли голова Золочівського району Ковецький та мій брат Юрій Філюнт, а де гарантії від держави, я ще не побачив. Прийнятий закон фактично не працює», — пожалівся Андрій.

В березні дружина бранця Оксана звернулася до Міжвідомчої комісії з заявою про визнання свого чоловіка політв'язнем. Проте отримала відмову зі вказанням причини — недостатня кількість голосів. Це викликало хвилю публічного обурення, адже Захтея визнавали політв’язнем 5 років підряд, аж поки 10 лютого Андрій не відбув своє покарання терміном 6, 5 років повністю. Після повторного звернення дружини Міжвідомча комісія визнала все ж Андрія політв’язнем.

Дружина Захтея, Оксана, розповіла, що у квітні цього року Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України сказали, що виплата буде, але потім перестали відповідати на її дзвінки.

«Я вже всі гроші спустила на цю комунікацію. Я ще не кажу про гроші на адвокатів, нормальну їжу для Андрія, коли він був у вʼязниці. Потім, гроші на те, щоб відвідувати його у Криму, оплату орендованої квартири, бо нашу росіяни конфіскували», — розповіла Оксана.

Нагадаємо, що Андрій Захтей був арештований російськими «правоохоронними» органами в ніч з 6 на 7 серпня 2016 року біля с. Суворово, Крим. 10 лютого 2023 р. Андрій повністю відбув незаконне покарання терміном у 6,5 років. Одразу після звільнення чоловік був під конвоєм перевезений до центру тимчасового утримання іноземних громадян у Ростовській області. Зранку 11 червня Андрій виїхав з центру для іноземних громадян в Ростовській області до кордону РФ з Латвією для подальшого повернення в Україну. Подолавши 2 000 км Захтей покинув РФ 14 червня.

Довідка: Закон «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей» набрав чинності 19 листопада 2022 р. За законом, Міжвідомча Комісія при Мінреінтеграції на основі пакета документів від заявника надає офіційний статус політичного в’язня. Після його отримання бранець після звільнення має право на одноразову виплату, медичну та реабілітаційну допомогу, та багато іншого.

Об'єднання брало участь у створенні цього закону. Зараз ми надсилаємо офіційні запити до Мінреінтеграції, публічно закликаємо припинити бездіяльність та здійснити заходи, щоб закон нарешті запрацював на повну.

No items found.

Останні новини