«Приводом для ШІЗО може бути навіть незастебнутий ґудзик», — дружина політв’язня Еміра-Усеїна Куку
Поділитися:

Емір-Усеїн Куку — найвідоміший із фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір», кримськотатарський правозахисник і член Контактної групи з прав людини, що намагалася перешкодити викраденню активістів на півострові.

Політичне переслідування Еміра почалося ще у 2015 р.: чоловіка затримали представники ФСБ, сильно побили, провели обшук в будинку, але згодом відпустили. Через рік Куку був повторно заарештований, а 2019 р. засуджений на 12 років колонії суворого режиму.

Об’єднання поспілкувалося з  дружиною активіста Мер’єм та дізналося останні новини з ВК №16 м. Салават, що у Башкортостані, де незаконно утримується Емір-Усеїн.

«Усеїн з 4 травня знаходиться в ШІЗО, куди його помістили на 15 діб. Татари, що були засуджені за статтею «Тероризм» періодично потрапляють до штрафного ізолятора без усілякої причини. Коли я приїжджала на останнє побачення з чоловіком у 2021 році, він розповідав, що приводом переводу до ШІЗО може бути навіть незастебнутий ґудзик біля коміра», — каже Мер’єм.

Дружина зізнається, що за ці роки навчилася писати Усеїну про новини в Україні та в Криму «алегорично», адже називати речі своїми іменами у листування не можна — вісточки приходять вже у відкритих конвертах.

«Чоловік перебуває у двоповерховому бараці, тож охочих здзвонитися з рідними завжди вистачає, але іноді вдається спілкуватися телефоном. Усеїну надзвичайно важливо знати всі новини з волі. Він багато розпитує й про Україну та дуже переживає».

Здоров’я Куку — найболісніша тема. У 2015 р., під час першого затримання, представники ФСБ відбили йому нирки та порушили поперековий відділ хребта. Ці травми, що не лікуються в умовах колонії, стали хронічними та постійно дають про себе знати.

«Після побиття лікарі попереджали, що травма хребта приведе до проблем з усією кістковою системою. Так і вийшло: у 2019 р. в Усеїна виникла шишка в колінній чашці та розпухла нога. Тоді, у СІЗО Ростова-на-Дону, він добився проведення УЗІ, після якого був поставлений діагноз — кіста Бейкера. Ця проблема існує й досі та йому складно робити намаз через хворе коліно», — розповіла Мер’єм Об'єднанню. 

У 2020 р. Усеїн у легкій формі перехворів на COVID-19. У колонії переобладнали кілька залів у лазарет для «важких» хворих та ввели карантин. Коли Куку звернувся до фельдшера колонії, щоб повідомити про свої симптоми, його у прямому сенсі послали «нафіг».

«Я роблю передачки раз на 3 місяці. Дуже хочеться вмістити у дозволені 20 кг максимально багато вітамінів та продуктів, які йому точно не дістати у колонії, — сухофрукти, оріхи, фініки. Також передаю одяг, але він має бути виключно чорним, без будь-яких малюнків та написів. Минулого разу я передала йому пояс з верблюжої шерсті для нирок, бо клімат у Башкортостані дуже суворий».

За словами дружини, Куку дуже радіє, коли про нього запитують, цікавляться його станом. Ви можете порадувати Усеїна, написавши йому листа в рамках ініціативи «Листи до вільного Криму», що триватиме до 27 травня. Більше про акцію!

No items found.

Останні новини