Представники Об'єднання провели тренінг для родичів та друзів цивільних ув'язнених та полонених
Поділитися:
Ігор Котелянець та Катерина Левченко 5 квітня провели тренінг для родичів та друзів цивільний ув'язнених та військовополонених на базі Київської школи прав людини та демократії.

Під час заходу обговорили закон України «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей». Зокрема говорили про взаємодію державних органів зі сім’ями потерпілих.

Об'єднання брало участь в адвокатуванні цього закону разом з іншими громадськими організаціями, а нині опікується і його імплементацією.

«Впродовж п'ятьох минулих років ми працювали разом з юристами та правозахисниками для того, аби цей закон запрацював. 26 січня 2022 року його ухвалили», — наголосив голова Об'єднання Ігор Котелянець.

Ігор Котелянець

Про сфери дії закону розповіла юристка Обʼєднання родичів політвʼязнів Кремля Катерина Левченко: «Попри те, що закон, про який ми говоримо, набрав чинності лише рік тому, люди, що були полонені раніше через свою громадянську позицію, наприклад  з 2014 року, теж під нього підпадають. Адже є зворотна дія у часі. Тобто є комісія, яка визначає, що особи які були примусово позбавлені свободи теж підпадають під дію цього закону».

Катерина Левченко
Слухачі тренінгу

Наприкінці зустрічі спікери дали конкретні рекомендації для аудиторії стосовно того, як взаємодіяти з владою та отримувати якомога більше інформації стосовно ув’язнених.

Нагадаємо, закон передбачає регулярну грошову допомогу, правовий захист, медичні та реабілітаційні заходи, збереження робочого місця, безплатну освіту, забезпечення житлом та ряд державних сервісів.

Ви можете переглянути брошуру, де детально описані сервіси та кроки, що необхідно здійснити для отримання статусу позбавленого свободи внаслідок війни або родича такої особи.

Ми також додаємо презентацію, що була показана під час тренінгу, щоб всі охочі могли ознайомитися з нею.

No items found.

Останні новини