Правління Об’єднання надало фінансову допомогу 3 родичам політв'язнів та колишньому цивільному заручнику з Херсонщини
Поділитися:
Благодійна допомога надана за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні, а також Центру Громадянських Свобод.


Серед отримувачів допомоги:

Ольга, дружина херсонця Юрія Кайова, що був викрадений військовими РФ у червні під час волонтерської місії до окупованого с. Василівка, що у Запорізькій області. Після затримання росіяни здійснювали обшук за місцем роботи Юрія та у квартирі чоловіка, при чому двері відчиняли рідними ключами. Певний час Кайова утримували у м. Мелітополь, але згодом етапували до московського СІЗО-2  Лефортово. За інформацією російських адвокатів, що телефонували Ользі, Юрія звинувачують за ч. 1 ст. 361 УК РФ “Акт міжнародного тероризму”, що передбачає від 10 до 20 років позбавлення волі, або довічне ув'язнення. Разом з Кайовим по цій справі проходять ще 8 громадян України.

Галина, мати засудженого до 10 років політв'язня Олександра Марченка. У 72-річної жінки з інвалідністю після затримання сина у 2018 році склалася важка фінансова ситуація. Через брак грошей Галина змушена не включати опалення в будинку, бо навіть сплата комунальних платежів для неї є великою проблемою. Багато грошей жінка витрачає на обстеження у лікаря та терапію, бо внаслідок неправильно зробленої операції у неї порушено функціонування лімфатичної системи.

Треба зауважити, що родина жодного разу за 4 роки незаконного ув’язнення Марченка не отримувала щорічні 100 тис. грн державної підтримки від Мінреінтеграції, на які родина бранця має право. Весь цей час сім'я власними зусиллями шукає кошти, щоб забезпечити своє та життя Олександра в колонії. Попри війну, родина робить перекази коштів бранцю на його рахунок і регулярно передає посилки.

Марина Кіяшко, дружина політв’язня Ігоря Кіяшка, отримала допомогу на лікування 4-річного сина. ЇЇ чоловіка затримали у квітні 2018 року в Нижньому Новгороді, куди чоловік приїхав по ліки для свого синочка. Спочатку українця звинуватили у тому, що він нібито намагався купити у РФ та вивезти до України деталі до двигунів винищувачів МіГ-29, а також секретну документацію. А згодом – у шпигунстві на користь України. У грудні 2018 року російський суд виніс Ігорю Кіяшку вирок – 8 років колонії суворого режиму.

Вчитель «Захисту України» у бериславській школі, що забажав не розкривати його імені, також отримав фінансову допомогу. Чоловік не виїхав, коли невеличке херсонське місто Берислав опинилося в окупації.  Вранці 5 серпня військові РФ викрали його з власного будинку та утримували чотири дні в будівельному контейнері, що використовували як тюремну камеру. Чоловіка звинувачували у тому, що він співпрацює з ЗСУ, катували його струмом, били кожен день та погрожували, що віддадуть його дружину «кадирівцям». На п'ятий день вчителя відпустили, висадивши посеред міста. На той момент у будівельному контейнері, що став «тюрмою» для цивільних, залишалося ще четверо людей.

No items found.

Останні новини