Петиція про звільнення з полону журналіста Максима Буткевича
Поділитися:
Ми просимо вас підтримати петицію про звільнення з полону правозахисника та журналіста Максима Буткевича. Він служив у 210 спеціальному окремому батальйоні «Берлінго» й потрапив у полон. 10 березня 2023 року «суд» самопроголошеної «ЛНР» засудив Максима Буткевича до 13 років ув’язнення.

Друзі та колеги Максима створили петицію із закликом звільнити Буткевича та накласти додаткові санкції на РФ за порушення Міжнародного гуманітарного права та прав людини. Підписати петицію можна за посиланням.

Максим Буткевич – український правозахисник і журналіст, співзасновник проєкту «Без Кордонів», спрямованого на допомогу українським переселенцям, співзасновник ZMINA. Центр прав людини та Громадське радіо.

Так званий «Верховний суд ЛНР» визнав Буткевича винним у начебто жорстокому поводженні з цивільним населенням і застосуванні у збройному конфлікті заборонених методів, замаху на вбивство, а також умисному пошкодженні чужого майна: нібито він 4 червня 2022 року вистрелив із гранатомета по під’їзду житлового будинку у Сіверськодонецьку Луганської області. Про жодні докази у цій явно сфабрикованій справі наразі невідомо, окрім того, що росіяни зняли на відео постановочне зізнання полоненого.

Водночас низка російських пропагандистських медіа публікували явно неправдиві матеріали про Максима Буткевича, приписуючи правозахиснику заяви, яких він ніколи не робив, і погляди, протилежні до тих, які він декларував. Все це свідчить про навмисне фабрикування справи з боку росіян, ймовірно, для створення образу українських військових як воєнних злочинців.

No items found.

Останні новини