Здійснюємо моніторинговий контроль Мінреінтеграції щодо Єдиного реєстру осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок війни
Поділитися:
Закон «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей» був прийнятий 26 січня 2022 року та підписаний Президентом 19 листопада, після чого набрав чинності. Відповідно до ст. 5 цього закону має бути створений Єдиний реєстр — державна система для реєстрації, зберігання, захисту, обробки, використання інформації про осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, членів сімей таких осіб. Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України є відповідальним за формування і ведення цього реєстру.

Однак, особи щодо яких встановлений факт позбавлення особистої свободи та їхні родичі не можуть отримати виписку з Єдиного реєстру.

Чому виписка так важлива? Після позитивного рішення Міжвідомчої Комісії саме з цим документом колишній полонений або його родич має звертатися до установ, щоб отримати державну підтримку. Виписка з Єдиного реєстру підтверджує те, що щодо людини встановлено факт позбавлення особистої свободи. У ній містяться дані, зокрема, про строк позбавлення свободи, дата її звільнення, а отже виписка є необхідною для реалізації трудових прав, прав на пенсійне забезпечення, на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та інших. Відповідно відсутність зазначених дій з боку Мінреінтеграції блокує можливості для реалізації заручниками своїх прав, згідно з Законом.

Об’єднання регулярно надсилає офіційні запити до Мінреінтеграції, щоб дізнатися коли ж цивільні заручники, військовополонені та їхні родичі зможуть повноцінно користуватися своїми законними правами. На останній з них, Міністерство відповіло, що тільки 15 лютого проєкт Наказу Мінреінтеграції «Про затвердження форми виписку з Єдиного реєстру осіб» був переданий до Міністерства юстиції для проведення державної реєстрації.

Об’єднання надалі здійснюватиме публічний тиск та стимулюватиме Міністерство виконувати свої прямі обов'язки, адже як ми бачимо, це приносить результати.

No items found.

Останні новини