Найбільший термін за час незаконного переслідування у справах Хізб ут-Тахрір: Ансару Османову — 20 років ув'язнення.
Поділитися:

16 червня суддя Денис Галкін виніс вирок багатодітному кримськотатарському активісту Ансару Османову — 20 років ув'язнення. Перші 5 років Османов має провести у в’язниці.

Про це інформує громадське об’єднання Кримська солідарність.

«Спецслужби як з ланцюга зірвалися, свавілля не має розумного пояснення... Сотні зниклих, арешти по надуманих обвинуваченнях, тортури невинних, вибиття неправдивих показів, практика таємних свідків, —  це все історія аналогічних доносів НКВД, насильницька депортація мусульман у далекі табори та в’язниці, сотні дітей, які стали сиротами за живих батьків», — заявив Османов в останньому слові.

Сторона захисту неодноразово вказувала на численні порушення під час слідства у справі Османова.

Так, наприклад, згідно з протоколом отримання зразків для порівняльного дослідження Османов відмовився надати свій зразок голосу. У справі міститься протокол огляду оптичних дисків від 10 серпня 2021 року. Адвокат Еміль Курбедінов заявив, що зразки голосу підсудного російські слідчі незаконно зібрали без захисника.

Один зі свідків звинувачення у справі Ансара Османова на одному із судових засідань спростував свої свідчення, які він дав слідству, вказавши, що його «як злочинця вивезли з дому оперативники ФСБ, обманувши та представившись співробітниками юстиції».

Ансар Османов був учасником руху Кримська солідарність і регулярно відвідував суди з політично вмотивованих справ, зокрема у Ростові-на-Дону.

Щонайменше 35% вироків нинішнім політв'язням у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації Хізб ут-Тахрір або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.

Правозахисна організація Крим_ SOS указує, що сумарний термін бранцям у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.

No items found.

Останні новини