Наші рекомендації органам влади щодо імплементації закону про підтримку політв’язнів та їх родин стали частиною спецдоповіді Уповноваженого з прав людини за 2022 рік
Поділитися:
Про це в офіційному листі до Об’єднання повідомив Офіс Омбудсмана України.
Також наші рекомендації були скеровані юстиції України для підготовки аналітичного звіту про стан виконання Національної стратегії у сфері прав людини у 2022 році. Крім того, висновки спікерів дискусії були взяті до уваги під час заходів парламентського контролю за додержанням конституційних прав та свобод людини й громадянина.

Об’єднання щиро дякує за опрацювання та увагу до викладених нами проблемних питань щодо соціального захисту цивільних заручників та політв'язнів. Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю громадського та державного сектору!

Нагадаємо, 12 січня 2023 року відбулася публічна дискусія, на якій правозахисники й родичі затриманих обговорювали виконання державою закону «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей», що набрав чинності 19 листопада 2022. Закон передбачає регулярну грошову допомогу, правовий захист, медичні та реабілітаційні заходи, збереження робочого місця, неоплатну освіту, забезпечення житлом та ряд державних сервісів для цих категорій громадян.

Повний запис дискусії ви можете подивитися
за посиланням.

Проте на рівні виконавчої влади не були повноцінно впроваджені порядки та механізми, які дають можливості людям реалізувати свої права за цим законом. За результатами дискусії, Об’єднання направило до органів влади рекомендації щодо вчинення термінових дій на захист прав позбавлених волі громадян внаслідок збройної агресії проти України, а також членів їхніх сімей.

No items found.

Останні новини