Нарімана Джеляла та братів Аметових етапували з Криму до в'язниць на території Росії
Поділитися:

2 жовтня забрали із СІЗО-2 у Сімферополі та етапували до в'язниць на території Росії незаконно засуджених першого заступника Меджлісу кримськотатарського народу, журналіста Нарімана Джеляла та активістів Асана й Азіза Ахтемових. Про це повідомила дружина Нарімана Левіза Джелялова.

«Сьогодні Нарімана, Асана й Азіза насильно вивезли з Криму, етапувавши до в'язниць.

Я навіть уявити не можу, як важко Наріману їхати з Криму, адже його любов до Батьківщини — вона невичерпна. Попри погрози, він один із тих, які залишалися і боролися за право вільно і чесно жити в Криму», — написала Левіза.

За її словами, працівники СІЗО в останні кілька тижнів перебування Нарімана там також перешкоджали їхнім зустрічам і спілкуванню за допомогою листів і дзвінків. Джелял лише зміг передати лист через адвоката і запевнив, що їде не з власної волі. Нарімана Джеляла та Азіза Ахтемова планують відправити до в'язниці Красноярська, а Асана Ахтемова – до в'язниці міста Владимир, відому як «Владимирский централ».

Відповідно до вимог Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, засуджені на окупованій території особи не повинні відбувати покарання за межами цієї окупованої території.

Нагадаємо, 4 вересня 2021 року представники окупаційної влади в Криму провели обшуки й затримали п’ятьох людей, зокрема Нарімана Джеляла, в межах справи про «диверсію на газопроводі» в селі Перевальне. Жодних реальних доказів причетності до такої «диверсії» Джелялова та Ахтемових сторона обвинувачення не надала.

Незадовго до затримання, 23 серпня, Наріман Джелял перебував у Києві на саміті «Кримської платформи». Влада України пов’язує затримання Джеляла, а також інших кримськотатарських активістів із помстою РФ за проведення цього міжнародного саміту, спрямованого на пошуки шляхів деокупації Криму.

У вересні 2022 року окупаційний суд засудив Нарімана Джелялова до 17 років позбавлення волі у колонії суворого режиму, до 15 років колонії — Асана Ахметова, до 13 років колонії — Азіза Ахтемова.

No items found.

Останні новини