Наріман Джелял страждає від болей у хребті та варикозу
Поділитися:

Першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу, політв’язню Наріману Джелялу, в якого загострилися проблеми з хребтом після переведення до СІЗО №2 ФСБ у Сімферополі, не видають необхідні ліки. Також йому забороняють лежати, щоб розвантажити хвору спину. Два місяці тому у нього з’явилася набряклість ступнів та варикозне розширення вен на обох ногах.

«Це є наслідком того, що Наріман, як і інші ув’язнені з цього СІЗО, перебувають 16 годин на день на ногах (з 6 год ранку до 22 год вечора) без дозволу сісти або прилягти на ліжко», — розповіла дружина політв’язня.

Лікарі до нього не приходили, лише у санчастині провели формальний огляд при переміщенні його до СІЗО №2. А коли він попросив свої ліки проти болю у спині, над ним посміялися та нічого не дали.

Ненадання медичної допомоги у СІЗО — це одна з головних проблем у місцях позбавлення волі. У Джеляла почався запальний процес, у нього три грижі міжхребцевих дисків. Звернення і скарги його родини та адвокатів залишилися без відповіді. Наразі політв'язня перевели з карантинної камери у загальну. 

У СІЗО №2 явно концентруються ув’язнені за політичними статтями: екстремізм, тероризм, диверсія, держзрада, участь у добровольчих батальйонах, а також цивільні заручники з Херсонщини та Запорізької області.

ФСБ Росії закидає Наріману та ще двом кримським татарам – двоюрідним братам Азізу та Асану Ахтемовим – підрив газопроводу в селі Перевальне. 21 вересня 2022 р. Джелялу було призначено покарання у вигляді 17 років ув’язнення з відбуванням строку в колонії суворого режиму.

27 липня 2023 р. колегія суддів після розгляду апеляційної скарги захисту погіршила вирок першої інстанції Наріману Джелялу, Асану та Азізу Ахтемовим, зобов’язавши утримувати засуджених перші три роки у в’язниці, а наступні — у колонії суворого режиму.

Ми закликаємо Міністерство з питань реінтеграції, Омбудсмана Дмитра Лубінця, Офіс Омбудсмана України посилити моніторинг додержання прав українських громадян, які досі перебувають в неволі країни-окупанта, та застосувати всі можливі важелі впливу задля якнайшвидшого повернення всіх українських політв’язнів додому!

_______________

Ця стаття — частина циклу Об’єднання про українських політв’язнів, яким не надається медична допомога у місцях несвободи тимчасово окупованого Криму та РФ.

Багато бранців Кремля мають хронічні хвороби, деякі — інвалідність, але до критичного погіршення здоров’я призводять умови утримання, фізичне насильство та повне ігнорування їхніх потреб та прав. У цьому році відсутність медичного втручання забрала життя Констянтина Ширінга і Джеміля Гафарова. РФ продовжує грубо порушувати міжнародне гуманітарне право відповідно до якого ненадання медичної допомоги прирівнюється до тортур.

No items found.

Останні новини