На яку допомогу від держави можуть розраховувати полонені та їхні родичі? Розповідає юристка Об’єднання
Поділитися:

В етері юристка Об'єднання Катерина Левченко розказала про закон «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей», над яким Об'єднання разом з іншими організаціями працювало протягом 5 років.

Закон передбачає регулярну грошову допомогу, правовий захист, медичні та реабілітаційні заходи, збереження робочого місця, швидке та безоплатне оформлення документів, забезпечення житлом та ряд інших державних сервісів. Підтримку можуть отримати як звільнені заручники, так і родичі людей, що продовжують перебувати у полоні.

Серед іншого, Катерина відповіла на такі запитання:

Чи мають право на допомогу люди, чиї рідні загинули в полоні?

Так. Якщо заручник загинув у полоні або протягом року після звільнення помер внаслідок травм, заподіяних полоном, то його родич може отримати одноразову допомогу 100 тис. грн.  Разом з заявою треба подати свідоцтво про смерть та медичний висновок, в якому зазначений причинно-наслідковий зв'язок між полоном та смертю.

Скільки на Міжвідомчій Комісії розглядається заява про встановлення факту позбавлення свободи?

Заява може розглядатися понад місяць через велику кількість запитів.  Щоб зекономити час, ми рекомендуємо одночасно подавати заяву на встановлення факту та заяву на отримання фінансової допомоги 100 тис. грн.

Чи можуть колишні заручники подавати заяву про встановлення факту позбавлення волі щодо людей, які перебували разом з ними у полоні?

Зараз цю заяву можуть подавати тільки родичі та адвокати заручника, або сам заручник щодо себе після звільнення. Ми лобіюємо зміни до закону, щоб заяву могли подавати ще й громадські організації та люди, яким точно відомо, що певна людина потрапила у полон. Це б розв'язало питання щодо людей, у яких немає родичів, які б могли донести інформацію про їхній полон державі. До того ж розширення переліку осіб, що можуть подати цю заяву, позбавило б необхідності займатися паперовою тяганиною виснаженим після полону звільненим. Вони могли б відразу отримувати всі пільги та допомогу, адже факт їхнього позбавлення свободи вже доведений.

Нагадаємо, що допомога за законом надається Міністерством з питань реінтеграції після того, як буде доведений факт позбавлення особистої свободи через Міжвідомчу Комісію. Про те, як встановити цей факт для цивільних заручників, військовополонених та їхніх родичів, читайте у нашій брошурі.

No items found.

Якщо Ви або ваші рідні потребують юридичного супроводу щодо отримання соціальної та правової допомоги від держави, оформлення пакета необхідних документів тощо, обов’язково звертайтеся на лінію юридичної підтримки Об'єднання!

Наша команда обов’язково зв’яжеться з вами та докладе максимальних зусиль, щоби розв'язати вашу проблему!

Останні новини