Місія документаторів до смт Комишуваха: збір свідчень після обстрілу касетними боєприпасами
Поділитися:

3 червня документатори Об’єднання здійснили місію до смт Комишуваха, що у Запорізький області. Поїздка відбулася наступного дня після обстрілу селища: 2 червня близько 12 години дня армія РФ випустила касетний снаряд з РСЗВ «Смерч» в людний двір багатоповерхівки.

«Ми почули свист і через секунду розрив касетного снаряда, що спричинив ще по меншій мірі 10 вибухів. Вони наближалися ближче до нас, тому ми впали та поповзли. Від переляку в мене відняло ноги. Коли стихло, то я побачила двох жінок, що лежали на підході до будинку», — розповіла свідкиня. Цими жінками були дві сестри, що отримали осколкові поранення. Одна з них загинула від травм в кареті швидкої допомоги.

Також загинула бабуся, що в момент вибуху сиділа на лавочці біля під’їзду з двома сусідками. В той самий час 3 осколками в область серце поранило 21-річного хлопця. 2 червня щонайменше п'ять людей отримали мінно-вибухові травми.

Обстріл Комишувахи 2 червня — беззаперечний воєнний злочин РФ. Касетні боєприпаси — це снаряди або ракети, що відкриваються в повітрі й розкидають навколо щонайменше 10 малокаліберних бомб. Касетні боєприпаси вражають широку площу невибірково, не відрізняючи військових від мирних жителів. Окрім того, не всі бомби вибухають одразу: близько 25% суббоєприпасів можуть залишатися на землі та становити небезпеку для цивільних протягом місяців, років або навіть десятиліть після конфлікту.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».

No items found.

Останні новини