Мінреінтеграції відмовляє експолітв’язню Євгену Панову у наданні виписки з Єдиного реєстру осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи
Поділитися:

Євген Панов, один з політв’язнів, факт позбавлення особистої свободи щодо якого вважається встановленим без рішення Комісії, оскільки він був звільнений внаслідок обміну з 7 вересня 2019 р. Інформація щодо незаконного ув’язнення Панова мала б бути внесена до вищезгаданого Єдиного реєстру.

Виписка є офіційним документом затвердженої форми, що підтверджує факт полону та є необхідною для взаємодії з державними органами для отримання соціальних гарантій передбачених Законом «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей» У ній міститься інформація про строк позбавлення свободи та дату звільнення. Виписка необхідна для реалізації трудових прав, прав на пенсійне забезпечення, на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та інших соціальних сервісів.

Тож у грудні 2022 р. Євген звернувся до Мінреінтеграції з проханням надати йому виписку з Реєстру, проте отримав відповідь, що Порядок належного внесення інформації в Єдиний реєстр та форма виписки з нього ще розробляється.

Форма виписки була затверджена Мінреінтеграції 15 лютого 2023 р. У квітні Євген Панов повторно звернувся до Міністерства, щоб все ж отримати її. Мінреінтеграції надало відповідь, що адміністратором Єдиного реєстру є ДП «Український національний центр розбудови миру», що належить до сфери управління Мінреінтеграції та виконує функції Національного інформаційного бюро (НІБ). Відтак, для отримання відповідної виписки Євген має звернутися до ДП «УНЦРМ», на яке покладені повноваження з надання виписок з Реєстру.

У червні Євген звернувся до ДП «УНЦРМ» з заявою про надання виписки, додавши до неї відповідь Мінреінтеграції щодо повноважень Центру. У відповідь отримав відписку, що надання виписки з Єдиного реєстру діяльністю Центру не передбачено.

Мініреінтеграції є відповідальним за формування і ведення Єдиного реєстру згідно з постановою КМУ від 15 листопада 2022 р. № 1281. Форма виписки та Порядок вже затверджені, тож абсолютно незрозуміла причина чому Мінреінтеграції, відхрещуючись від своїх прямих обов’язків, досі не надала її Євгену Панову.

Ця відмова у наданні документа є незаконною, має ознаки адміністративного правопорушення щодо доступу до публічної інформації.

Під юридичним супроводом Об’єднання Євген Панов звернувся з заявою до Омбудсмана Дмитра Лубінця для перевірки на предмет вчинення правопорушення посадовими особами у зв’язку з неправомірною відмовою.

No items found.

Останні новини