Микола Шиптур залишив РФ через кордон з Грузією
Поділитися:

Сьогодні вночі політв’язень Микола Шиптур перетнув кордон РФ через Грузію. Зараз він знаходиться в Посольстві України в Тбілісі.

17 травня дружина ексбранця Юлія повідомила Об’єднанню, що Миколу везуть до грузинського кордону з Центру для іноземних громадян у Ростовській області.

«Вчора зранку Миколу викликав до себе начальник колонії та сказав, що у нього є 5 хвилин на збори — він поїде додому через Грузію. Нашій радості не було меж, все відбулося дуже раптово», — прокоментувала Юлія.

З документів у Миколи був тільки дійсний внутрішній паспорт. Об’єднання оперативно зв’язалося з українськими органами влади, щоб ті посприяли перетину кордону Шиптура за паспортом громадянина України. Наша влада та грузинські консули швидко відреагували та вже через кілька годин Микола залишив РФ.

«Це відбулося вчасно, оскільки Миколі 26 травня мало виповнитися 45 років. Вже було пора змінювати фото в паспорті. Ми дуже переймалися за це», — каже дружина Шиптура.

Близько 3:40 ночі Микола перетнув кордон з РФ та був доставлений представниками влади Грузії до Посольства України в Тбілісі.


«Я хочу від щирого серця подякувати нашим органам влади: Міністерству закордонних справ, Посольству України в Грузії, Представництву Президента України в Криму та Уповноваженому з прав людини Дмитру Лубінцю за сприяння у звільненні мого чоловіка, яке я так давно чекала! Хочу також сказати слова вдячності голові правління Об’єднання Ігорю Котелянцю за швидкий зворотний зв'язок та допомогу», — дякує Юлія Шиптур.

Микола Шиптур — українець, що 2014 р. став першим бранцем на початку російської збройної агресії. Тепер він — перший звільнений політв’язень, що повертається в Україну після великої фази війни.

Нагадаємо, 7 березня 2023 р. Микола був звільнений у зв’язку з закінченням строку позбавлення свободи. Як тільки він покинув стіни колонії, де незаконно утримувався 9 років, на вулиці його вже чекала машина міграційної служби РФ. Шиптур два місяці знаходився у Центрі тимчасового утримання іноземних громадян у Ростовській області. Микола Шиптур був затриманий 9 березня 2014 року й увʼязнений за участь у проукраїнській акції з нагоди 200-річчя дня народження Т. Шевченка в Севастополі. Застосовуючи тортури Миколу змусили свідчити проти себе. Своє незаконне покарання Шиптур відбував у колонії №1 Сімферополя.

No items found.

Останні новини