Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими офіційно буде займатися незаконно ув'язненими цивільними
Поділитися:

Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець розповів, що Координаційний штаб із питань поводження з військовополоненими тепер офіційно займатиметься ще й цивільними.

Кабінет Міністрів України вніс зміни до постанови КМУ від 11.03.2022 N 257 «Про утворення Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими».

За словами Лубінця, цими змінами:

  • уточнили повноваження Коордштабу стосовно питань поводження з оборонцями України, які перебувають у полоні Росії, цивільними особами, позбавленими особистої свободи внаслідок збройної агресії РФ, та особами, які зникли безвісти за особливих обставин;
  • визначили, що для оперативного розв'язання актуальних питань, що належать до компетенції Координаційного штабу, утворюється президія Координаційного штабу, яка діє у період між його засіданнями;
  • впровадили інформаційну систему Коордштабу, що спростить роботу для повернення з полону військовослужбовців, а також повернення з неволі, зокрема мирних громадян, яких незаконно утримує Росія.

«Я, як омбудсмен України, неодноразово порушував проблематику пошуку і повернення цивільних громадян України, яких позбавили волі або депортували у РФ. Офіс Омбудсмена максимально долучався і сприяв у реалізації цих змін, тому вітаю таке рішення Кабінету Міністрів України», — наголосив Лубінець.

No items found.

Останні новини