Історія українського патріота з паспортом РФ Сергія Офіцерова
Поділитися:

Сергій Офіцеров — 47-річний мешканець Херсону, якого схопили в полон прямо у батьківській квартирі 3 серпня минулого року, а наразі утримують у московському СІЗО «Лефортово» через звинувачення у тероризмі. 25 січня у суді Ростова-на-Дону має початися процес по справі Сергія, у якій фігурують ще восьмеро незаконно затриманих херсонців.

За злою іронією долі Сергій за паспортом — громадянин РФ. Він народився в Херсоні, але його батьки поїхали працювати на Камчатку, де Сергій у 16 років отримав паспорт. Різкий поворот в усвідомленні себе як українця стався у чоловіка після 2014 року — він повісив на своєму балконі державний прапор, слухав вітчизняну музику та у мережі перейшов лише на українську. Три роки поспіль Сергій намагався позбутися паспорта з двоголовим орлом, але через російську бюрократію до повномасштабного вторгнення не встиг.

Батько Сергія не знає чим саме займався його син після початку окупації Херсона, але припускає, що він допомагав українським військовим. Точні причини затримання чоловіка невідомі, але можна припустити що саме це стало приводом переслідування.

3 серпня до квартири Геннадія увірвалися троє представників ФСБ та затримали Сергія, який в той момент гостював у батька. Коли Геннадій запитав, де він може знайти сина, йому відповіли, що той сам прийде.

Але відтоді рідні так і не зустрінуться. Згодом батьки дізналися, що до затримання у власному помешканні Сергія провели обшук. Родичі намагалися взяти інформацію в окупаційній військово-цивільній адміністрації, але там їм відповідали, що інформації по ньому нема. Згодом про сина батькам розповів чоловік, якого утримували разом з Сергієм в одній з херсонських катівень. За його словами, Сергій гучніше всіх кричав від тортур.

Наприкінці жовтня 2022 року Геннадію зателефонував адвокат та повідомив, що Сергій знаходиться у «Лефортово» та його звинувачують за трьома статтями: ст. 30 — замах на злочин, ст. 361 — акт міжнародного тероризму  та ст. 205.5 — організація терористичної спільноти. Сергій за цей час вже схуд на 25 кілограмів. Батько побоюється, аби власному громадянинові РФ не помстилася особливо жорстоко.

За цими ж трьома статтями по цій справі проходять разом з Офіцеровим ще восьмеро херсонців: Олег Богданов, Сергій Гейдт, Сергій Кабаков, Юрій Кайов, Сергій Ковальський, Денис Лялька, Констянтин Резник та Юрій Тавожнянський. Якщо РФ визнає їх винними, їм загрожує від 10 до 20 років позбавлення волі, або довічне ув’язнення.

No items found.

Останні новини