Хто в Україні відповідальний за звільнення цивільних, що потрапили в полон агресора?
Поділитися:

Це питання ми поставили Кабміну після проведення публічної дискусії 12 січня 2023 р., у якій брали участь правозахисники та родичі цивільних заручників.

На заході ми обговорювали виконання державою закону «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей». Оскільки механізми реалізації прав за цим законом не були повноцінно впроваджені, спікери заходу підготували рекомендації для органів влади та список питань, що потрібно терміново вирішити та прояснити.

Одним з них було питання відсутності відповідального органу за звільнення саме цивільних заручників.

У 2022 році з 1596 звільнених з полону українців, лише 132 – цивільні.  Ще в березні 2022 р. був створений Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими. Зона відповідальності штабу охоплює облік та сприяння звільненню лише військовополонених і не передбачає системну роботу щодо цивільних заручників. Тож сім’ї таких осіб позбавлені можливості отримати захист і підтримку від держави у пошуку та визволенні своїх родичів. 

Офіційну відповідь на це питання ми отримали від Мінреінтеграції: «Звільнення цивільних осіб належать до компетенції Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини». З 1 липня 2022 р. функцію Уповноваженого виконує Дмитро Лубінець.

No items found.

Останні новини