Голова Об’єднання Ігор Котелянець взяв участь в зустрічі представників неоурядового сектору та народних депутатів у Офісі Омбудсмана
Поділитися:

Ціллю зустрічі було обговорення шляхів повернення цивільних заручників та політв’язнів з полону РФ, розшуку зниклих безвісти за особливих обставин та захисту прав цих категорій громадян, а також їхніх сімей.

Наразі пріоритетне завдання України — повернення з російського полону військових ЗСУ, що є логічним для держави, що воює з небезпечним ворогом. На порядку денному з початку повномасштабного вторгнення стоїть ще одна ціль — звільнення цивільних заручників з новоокупованих територій. Пан Ігор наголосив, що у РФ наразі відбувають незаконне суворе покарання щонайменше 200 громадян України, які були ув’язненні за політичними мотивами ще з 2014 року. Весь цей довгий час за них борються їхні рідні. Щоб повернути сім’ям віру в можливість звільнення їхніх родичів, необхідно, щоб врешті-решт за обміном повернувся хоча б один політв’язень.

Також пан Ігор порушив питання створення Робочої групи при Координаційному штабі, що буде проводити окремі треки перемовин щодо звільнення цивільних заручників. Ще в березні 2022 р. був створений Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими. Його зона відповідальності охоплює облік та сприяння звільненню лише військовополонених і не передбачає системну роботу щодо цивільних. Тож сім’ї таких осіб до створення Робочої групи фактично позбавлені можливості отримати захист і підтримку від держави у пошуку та визволенні своїх родичів.

На зустрічі прозвучало питання імплементації Закону «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей», що набрав чинності 19 листопада 2022 року. У його п. 2 ч. 7 ст. 17 зазначено, що Мінреінтеграції як профільне міністерство у кінці 2023 році має відзвітувати Верховній Раді про стан виконання цього Закону. На початок 2024 року, можемо констатувати, що цього зроблено не було. Пан Ігор закликав депутатів про необхідність впровадження контролю за виконанням цього пункту Закону з боку Мінреінтеграції.

Разом з тим, Об'єднання як громадська організація, що брала участь в розробці Закону, готує аналітичний моніторинговий звіт, що стосується ефективності його імплементації. Зовсім скоро ми зможемо представити ці висновки.

Перегляньте брошуру, де детально описані сервіси, які передбачає цей закон, а також які кроки треба здійснити, щоб отримати державну підтримку.

Дякуємо Офісу Омбудсмана, громадським організаціям та народним депутатам, що брали участь у зустрічі. Разом працюємо заради повернення усіх українців додому!

No items found.

Останні новини