Депортація, повна ізоляція та ненадання медичної допомоги: як бранець Григорій Сінченко утримується в СІЗО №1 Ростова-на-Дону
Поділитися:
Українського політв’язня Григорія Сінченка незаконно депортували на територію РФ з Донецької області. Наразі він утримується у СІЗО №1 Ростова-на-Дону, а його справу передали до Ростовського гарнізонного воєнного суду, попри те, що Григорій — цивільний, що ніколи не брав участь в військових діях. Суд заборонив Григорію будь-які побачення з рідними.

Відношення до Сінченка з боку адміністрації СІЗО — жорстоке та упереджене. Зокрема, йому не надається медична допомога та забороняється доступ до передач ліків рідними. Григорій має ряд хронічних та набутих за час незаконного утримування хвороб, такі як захворювання хребта та туберкульоз. Крім того, Григорій має численні травми після катувань та хвороби, пов’язані з його протестними голодуваннями. Зважаючи на стан здоров’я Григорія такі діє є жорстоким поводженням, фізичним та психологічним насильством.

Григорій утримується в інформаційному вакуумі: йому перешкоджають в спілкуванні з рідними, не дозволяють дзвінки, не передають листи та посилки з харчуванням, не надають доступ до книг та газет. Рідні в’язня позбавлені можливості отримати правдиву інформацію про і від Григорія.

Порушення проти українського громадянина Григорія Сінченка — незаконна депортація, порушення права на справедливий суд, ненадання медичної допомоги — є грубими порушеннями Женевських конвенцій 1949 року.

Разом з матерію бранця Тетяною Гулевською Об'єднання подало лист до Уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця, де ми попросили відновлення порушених прав Григорія Сінченка у незаконному російському полоні та сприяння його повернення в Україну у зв’язку з важким станом здоров’я.

Нагадаємо історію Григорія. У 2016 році Сінченко приїхав у Донецьк, щоб відновити документи з інвалідності, оскільки з дитинства має захворювання хребта. 2 грудня був затриманий невідомими озброєними людьми за звинуваченням у роботі на користь України. У донецькому СІЗО він зазнав тортур.

Григорія Сінченка звільнили під час великого обміну в грудні 2017 року. У жовтні 2019 року він влаштував акцію проти тортур — підірвав станцію стільникового оператора «Фенікс». Чоловік виклав відео в YouTube з підписом: «Це зроблено з метою привернути увагу до нелюдських тортур у підвалах МДБ. Народ Донбасу має вийти на акцію протесту проти тортур чи фашистська республіка залишиться без зв'язку».

31 жовтня 2019 року українця затримали «співробітники МДБ Донецька» та вдруге помістили за ґрати. Наприкінці 2020 року Григорій Сінченко втік звідти, але за місяць його затримали втретє.

No items found.

Останні новини