Чому Мінреінтеграції відмовляє родичам полонених у встановленні факту незаконного ув’язнення через недостатню кількість голосів?
Поділитися:

Це питання, яке варто обговорити. Позитивне рішення від Комісії при Міністерстві реінтеграції про встановлення факту полону необхідне для отримання родиною увʼязненого грошової допомоги та пільг від держави, але недостатня кількість голосів членів Комісії часто стає на заваді.

Згідно з Законом «Про звернення громадян», лист про відмову заявнику повинен містити мотиви рішення, але Міжвідомча Комісія при Мінреінтеграції просто вказує недостатню кількість голосів як причину відмови.

Це несправедливо і незаконно та призводить до корупції. Якщо заявнику відмовлено, то така відмова має містити конкретні причини: наприклад прогалини у поданих документах, щоб мати змогу їх виправити. Натомість така причина від держоргана, як «недостатня кількість голосів» сама по собі штовхає заявника на пошук особистого контакту з членами Комісії для пошуків способів заохочення їх до позитивного голосування, щоб наступного разу кількість голосів була достатня. Такі непрозорі підходи можуть породжувати корупційні ризики й недовіру заявників, суспільства до міністерства, членів Комісії, сумніватися у їхній доброчесності.

Дружина політв’язня Андрія Захтея, Оксана отримала відмову після того, як її чоловік відбув строк незаконного увʼязнення в тимчасово окупованому Криму повністю. Це неприйнятно! Мінреінтеграції повинна керуватися законом, а не вигадувати не передбачені законодавством України причини для відмов родинам полонених. Заявники повинні мати можливість виправити свої заяви, а не залежати від настроїв членів комісії.

Закликаємо Міністерство реінтеграції до справедливості та законності при розгляді звернень родичів полонених та політвʼязнів! Ці люди чекають від держави підтримки, а не беззаконня.

No items found.

Останні новини