Бранки — 15 заручниць Росії
Поділитися:

З 2014 року, з початку збройного конфлікту, цивільні українки стають бранками Кремля. Деякі з них — з проблемами зі здоров’ям, були вагітними або вже мали кілька дітей на руках в момент викрадення.

Точну цифру затриманих жінок назвати неможливо, утім мова йде про сотні, а можливо й тисячі неідентифікованих. Жінок утримували в камерах разом із чоловіками, не забезпечували їжею, питною водою, засобами гігієни, погрожували й катували.

На цих світлинах — фотографії та інформація про 15 жінок-бранок Росії, інформація про яких нам точно відома. Цей список не є вичерпним, а репрезентує лиш невелику кількість затриманих.

Серед них — Олена Федорук, яка позбавлена волі майже 7 років. Ще у 2014 році її доньки виїхали до Києва з тимчасово окупованого селища Кальміуського на Донеччині, а сама Олена не могла цього зробити через хвору маму. Представники окупаційної адміністрації затримали жінку 25 липня 2017 року та вивезли у невідомому напрямку. Спочатку її утримували у сумнозвісній в’язниці «Ізоляція», де фізично та морально принижували, примушували працювати на кухні. Згодом Олену звинуватили у «шпигунстві» та засудили на 11 років позбавлення волі.

У Сніжнянській виправній колонії №127 Олена тяжко працює швачкою. Від постійної сидячої роботи у неї розвинувся тромбофлебіт: сильно набрякають ноги. Коли біль в ногах стає нестерпним, жінці дозволяють залишитися в камері, але при цьому змушують працювати: вручну розвантажувати чи завантажувати машини зі сміттям або носити дрова та вугілля.

Інша бранка, Марина Юрчак, залишаючись в Донецьку регулярно писала у Twitter — розповідала про життя свого міста в окупації. За це її й затримали в листопаді 2019 року. Дівчину звинуватили у шпигунстві на користь СБУ, образах перших осіб «республіки» та засудили до 15 років.

Попри довгий час в неволі, до обмінних списків ці жінки досі не потрапили. У 2022 році Україна змогла повернути 108 жінок, серед яких було всього 8 цивільних.

Бранкам потрібна свобода, а допоки цього не станеться — широкий розголос їхніх історій та підтримка рідних і друзів цих жінок.

No items found.

Останні новини