Березнь 2022 — початок окупації запорізького села Новозлатопіль у спогадах свідкині
Поділитися:

Пенсіонерка Світлана Олексіївна понад два роки тому — 4 березня 2022 року, зустріла в рідному селі Новозлатопіль Запорізької області непроханих російських окупантів. Жінка згадує, що в той день близько 12 години дня до села в’їхала перша колона військової техніки. Скоро російські війська поставили свої блокпости з обох боків населеного пункту та встановили комендантську годину. З того часу Світлана Олексіївна та її родина постійно страждали від обстрілів.

Так, 27 березня опитана документаторами Об’єднання Світлана вийшла з будинку, щоб зайти до сусідів та прогулятися. Жінка згадує, що тоді обстріли затихли на цілих 40 хвилин. Вона вже поверталася та відкривала калитку у свій двір, як почула кількасекундний свист та вибух. В кут її будинку, в п’яти метрах від жінки, потрапив снаряд, як стало відомо пізніше, від гаубиці калібру 152 мм.

«На всі боки розлетілися уламки. Один потрапив мені в лопатку, а інший вирвав шматок ноги. Чоловік в момент вибуху знаходився за будинком, він знайшов мене і заніс у дім. Його матір отримала контузію, через що згодом розвилося порушення пам’яті. Після цього обстрілу чоловік заїкається та страждає від головного болю».

Наступного дня родина Світлани Олексіївни виїхала з окупації до Запоріжжя. Опитана жінка розповіла, що впродовж березня отримали важки травми внаслідок обстрілів щонайменше троє її односельців. Крім того, російські окупанти прямо на вулицях Новозлатопіля розстрілювали полонених військовослужбовців ЗСУ. Вже у квітні окупанти почали заселятися в залишені будинки та виганяти зі власних помешкань місцевих жителів. Новозлатопіль досі в окупації.

Публікація підготовлена за фінансової підтримки чеської організації People in Need, у рамках ініціативи SOS Ukraine. Зміст публікації не обов’язково збігається з їхньою позицією.

No items found.

Останні новини