Азамат Еюпов після 4 мікроінсультів ледь пересувається та потребує госпіталізації
Поділитися:

Будівельник з Криму Азамат Еюпов вів активну громадську діяльність, стояв на Червоній Площі у з плакатом: «Stop репресії проти кримських татар» та відвідував суди над земляками. У 2022 р. суд оголосив вирок у справі літнього кримського татарина із хворобою серця – 17 років колонії суворого режиму. Під час утримання в СІЗО чоловік переніс 4 ішемічні інсульти.

Азамату Еюпову 60 років, ще до арешту він перебував на обліку у лікаря з атеросклеротичною хворобою серця, що ускладнює кровопостачання та здатна утворити тромб із подальшим інфарктом чи інсультом.

Вперше про ознаки інсульту в Еюпова повідомив його співкамерник Руслан Сулейманов у травні 2022 р. В умовах відсутності медичної допомоги та медикаментів стан хворого Азамата погіршився. Руслан зізнався, що тягав його на спині ізолятором, бо той не міг пересуватися власними силами.

Адвокат Еміль Курбедінов звертався до СІЗО, намагаючись добитися хоча б медогляду. Фельдшер діагностував чоловікові остеохондроз та повернув назад у камеру з мінімальним лікуванням. 8 липня 2022 р. захиснику вдалося направити Еюпова на обстеження до приватної лікарні коштом родичів. Незалежні лікарі повідомили, що підсудний переніс в ізоляторі 4 ішемічні інсульти й потребує термінової госпіталізації. 

25 травня 2023 р. суд відхилив апеляційну скаргу на вирок Азамату Еюпову, залишивши його чинним. Політв’язень Ескендер Сулейманов, що перебував з Еюповим в одній камері, написав відкритого листа, щоб привернути увагу до стану здоров’я літнього бранця. Лист був опублікований 10 липня на сторінці «Кримської солідарності».

«Попри наявність явних ознак інсульту, лікарі СІЗО звинувачували його у симуляції. Ця людина ледве пересувається камерою. Крім цього його постійно турбує артеріальний тиск, це всього лише те, що я помічаю як сторонній свідок. І цій людині судова система Російської Федерації присудила 17 років у суворих умовах утримання в’язниць і таборів… Як ви думаєте, чи зможе людина в такому віці з таким переліком хвороб відбути такий термін чи хоча б його частину? Я думаю, питання риторичне»,
переконаний Сулейманов.

Ми закликаємо Міністерство з питань реінтеграції, Омбудсмана Дмитра Лубінця, Офіс Омбудсмана України посилити моніторинг додержання прав українських громадян, які досі перебувають в неволі країни-окупанта, та застосувати всі можливі важелі впливу задля якнайшвидшого повернення всіх українських політв’язнів додому!

_______________

Ця стаття — частина циклу Об’єднання про українських політв’язнів, яким не надається медична допомога у місцях несвободи тимчасово окупованого Криму та РФ.

Багато бранців Кремля мають хронічні хвороби, деякі — інвалідність, але до критичного погіршення здоров’я призводять умови утримання, фізичне насильство та повне ігнорування їхніх потреб та прав. У цьому році відсутність медичного втручання забрала життя Констянтина Ширінга і Джеміля Гафарова. РФ продовжує грубо порушувати міжнародне гуманітарне право відповідно до якого ненадання медичної допомоги прирівнюється до тортур.

No items found.

Останні новини